”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att det är ett förbund med högt i tak. Jag har upplevt att ordet är fritt. Diskussionerna har gått höga vid förbundsmöten och i debattartiklar men senaste tiden har huvuden slagit i taket”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

Målareförbundet blev 1955 det första förbund som lyckades genomdriva lediga lördagar för sina medlemmar och ett par år senare även 40 timmars arbetsvecka.

Nu har det gått till Arbetsdomstolen för att få Måleriföretagen att rätta sig efter den dom i EU som ger arbetstagare som utgår från hemmet direkt till kund rätt till betald restid.

Flera andra fack följer med spänning förloppet eftersom domen kommer att få följder för flera andra yrkesgrupper.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

I avtalsrörelsen 2016 drev Målareförbundet igenom att även de som är hemma med graviditetspenning ska vara fredade från uppsägning. Elektrikerna tog rygg på Målarnas krav året därpå.

Ett litet ettrigt förbund som inte räds att ta strid för sina medlemmar gör gång efter gång avtryck i den svenska arbetarrörelsen.

Det är kanske inte därför heller så förvånade att detta förbund har medlemmar som inte rättar sig i ledet. Som inte räds att uttrycka sina åsikter. Som inte tar för självklart att de i toppen har rätt.

LÄS ÄVEN: Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Strejkrätten är något som engagerar medlemmarna. Det diskuteras om LO:s uppgörelse med Svenskt näringsliv är rätt väg att gå.

Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att det är ett förbund med högt i tak. Jag har upplevt att ordet är fritt. Diskussionerna har gått höga vid förbundsmöten och i debattartiklar men senaste tiden har huvuden slagit i taket.

Debattörer påstås ha brutit mot stadgar och förtroendet är förbrukat.

För hela svenska folket är regeringsbildningen en långkörare som vi inte är vana vid men jag skulle vilja påstå att både den debatt som ruskar om förbundet och den process som pågår för att få fram en regering är en viktig skola.

Det handlar om demokrati. Hur fungerar den? Det finns olika typer.

Är den demokrati vi har i Sverige och fackföreningsrörelsen den rätta?

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Upplösningen en besk medicin”

Målareförbundet är ett litet men stridbart förbund, jag kan inte låta bli att dra paralleller till min tidigare arbetsgivare Dala-Demokraten. I 18 år har jag jobbat på Dalarnas s-märkta tidning.

En tidning som länge slagits i underläge och som var en av de sista s-tidningarna att behålla sin självständighet. Ett starkt varumärke som gett avtryck långt utanför länsgränsen.

Nu har jag en ny arbetsgivare. I Stockholm. På LO Mediehus ska nu sju fackförbundstidningar föra fram arbetstagarnas frågor och spegla arbetslivet för de olika yrksesgrupperna.

Och gissa vad? De vill lära sig av Målarnas facktidning (företagets minsta tidning) hur man får fram mer viktig journalistik genom samarbete såsom vi gjort med tidningen Elektrikerna och Dala-Demokraten.

Nu kör vi!