• Andes Johnsen, Janne Öberg och Jörgen Bjåland på Fellesförbundet i Oslo. Foto: Privat

  • Janne Öberg skapade en bra kontakt och det nordiska samarbetet kring arbetsmiljöfrågor fick lite fart. Foto: Robert Ask

Målarettans Regionala skyddsombud Janne Öberg fick i samband med ett uppdrag åt Sandå i Norge tillfälle att kontakta Norska Fellesförbundet. Anledningen var att se hur Norge arbetar med arbetsmiljöfrågorna. Janne fick ett varmt mottagande när han besökte deras kontor efter samtal.

Deras motsvarighet till våra regionala skyddsombud heter Regionalt Vernesombud och jobbar inte bara med målarna utan med dom flesta på en byggarbetsplats.

Anders Johnsen och Jörgen Bjåland deras Rso på kontoret, lyfte på ögonbrynen när Janne berättade om asbest i fönsterkitt som vi uppmärksammat i några år nu. Det kände man inte till.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

Erfarenhetsutbytet fortsatte med lagstiftningarna kring asbests och epoximålning där det skiljer sig ganska mycket i regelverket. I Sverige har vi en stark lagstiftning kring arbete med epoxi. Norge jobbar för närvarande med regelverket kring epoxi.

När det gäller arbete på ställning är det mycket starkare arbetsmiljölagar i Norge. Målarna i Sverige får utbildning för att bygga en ställning. I Norge kommer du överhuvudet taget inte upp på en ställning för att arbeta utan en utbildning. Där skiljer det sig ganska mycket mellan våra länder.

Målningen med vattenlösliga färger som vi jobbat inomhus med sen 1986 har Norge varit lite senare med och kom igång med det för cirka tio år sedan. Allergi som vi jobbat med och dyker upp när det är kemikaler vi målar med är man ifrån båda nationerna intresserade utav att utbyta erfarenheter kring.

Janne Öberg passade på att visa fem filmer som Målareförbundet i samarbete med Prevent, tagit fram i arbetsmiljöarbetet för Fellesförbundet. Filmerna ansåg Fellesförbundet var mycket bra.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

Byggnationen i Oslo är enorm med flera väldigt stora arbetsplatser. Det som byggs är bostäder kontor och hotell. Vad gällande fortsatt arbetsmiljöarbete är Norska Fellesförbundet väldigt intresserade utav kontakten med Målareförbundet och Janne Öberg som har skapat bra kontakt.

Ett nordiskt samarbete kring arbetsmiljöfrågorna fick lite fart med hjälp utav driftiga förtroendevalda i Målareförbundet.

Robert Ask