• Milw app: Flera olika funktioner går att ställa via appen och när maskinen väl är uppkopplad kan den spåras och göras obrukbar efter exempelvis en stöld. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Milw puck: En sådan här spårningspuck ingår i One-Key systemet och kan fästas på stegar, läggas i verktygslådan eller vad du nu vill hålla koll på. Via appen ser du var den befinner sig. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

Amerikanska verktygsjätten Milwaukee stöldskyddar nu sina uppkopplade maskiner via sitt system One-Key.
– Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits i Jönköping och som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

One-Key, heter systemet som gör att du kan styra funktioner i olika skruv-, klipp- och slipmaskiner via en app. Ett chip i maskinen sköter kommunikationen.

Tjänsten är molnbaserad och du kan ställa olika styrkor på vridmoment, hastigheter, mjuk- eller snabbstarter och en hel del annat beroende på vilken maskin det gäller.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

All form av statistik, serviceintervall och batteritid kan läsas och sparas. Men systemet innehåller nu också en Tool-track-funktion som gör att du kan se var verktyget är någonstans.

– Kommer det i närheten av en app så registreras det och jag kan se var den var senast sedd. Är den då stulen så kan jag gå in och göra den obrukbar, låsa den, säger Kristofer Karlsson.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

Systemet är globalt och bygger på att maskinen måste komma i närheten av en annan Milwaukee-app som kan snappa upp signalen. Räckvidden är cirka 100 meter.

Anmäler du den stulen så kommer en push-notis till din telefon när maskinen hittas. Du kan också dölja din maskin för andra så att ingen med app kan gå omkring och ”leta” maskiner. Tjänsten är gratis.

– Vi tror på det här och tjänsten utvecklas hela tiden. En framtidsvision skulle ju kunna vara att maskinerna ställs att bara fungera inom ett visst område, en byggarbetsplats. Om de kommer utanför så slocknar de, funderar Kristofer Karlsson.
Det ska tilläggas att flera verktygsmärken har liknande system olika långt framskridna.

Jan-Erik Johansson