• Lars-Göran Larsson jobbar i Sverige för Österrikiska verktygstillverkaren Schuller. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Plano Comfort Pro säljs i nio olika storlekar mellan 17 m och 1,2 meter. Handtagets ”skål” har fördjupats för bättre grepp och vassa kanter är borttagna. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, däribland Sverige.
– Att spackla mycket och länge tar på krafterna och då är det extra viktigt med ergonomin på verktygen.

Det säger Lars-Göran Larsson på verktygstillverkaren Schuller som sedan något år även finns på den svenska marknaden. Plano Comfort Pro heter serien som alldeles nyligen premiärvisades på en målarmässa i Danmark.

Mycket kraft har lagts på ergonomin för professionella målare och nu ska grossisterna i Sverige bearbetas.

LÄS ÄVEN: Bostik Roll: Tejp istället för kontaktlim

Det är en lättvikts- aluminiumspackel med djupt infasat handtag tänkt för tvåhandsfattning. Bladet är balanserat i flexibelt i rostfritt stål, 0,3 mm, och spackeln har rundade kanter.

Serien innefattar nio olika storlekar från 17 cm upp till den bredaste på 1,2 meter. Säljs tillsammans med en verktygslåda där spacklarna sticks i och hålls skyddade.

– Plastskyddet som ofta följer med spacklar annars brukar ha en förmåga att försvinna ganska snabbt. Här tar du bort risken för hack och skador på bladen när du åker mellan jobben, säger Lars-Göran Larsson.

Lådan finns i två olika storlekar och alla delar i serien säljs även separata, även lådorna.

– Verkar ju ganska bra. Jag vet hur de äldre varianterna av bredspacklar funkar så det här känns väl som en del förbättringar, funderar Joel Hofman som handlar på Färggross i Jönköping när Lars-Göran för dagen visar upp verktygen.

LÄS ÄVEN: Målarnytt: Så jobbar du i bättre ställning

Joel Hofman är målare sedan 13 år och har precis startat eget. Han gillar spontant handtagen och greppvänligheten.

– Speciellt om du bredspacklar på nyproduktion och större projekt, tänker jag. På service funkar väl det mesta… men storjobb och bredspackling. Finns det skaft till också? undrar Joel Hofman och får ett ja till svar. I serien finns en adapter med vingmuttrar för infästning mellan spackel och tillhörande skaft.

– Bra. När jag spacklar med box så efter drar jag alltid med en bredspackel, ofta med skaft. ”Brer” ut (breder ut/ jämnar till, på småländska, red.anm.) porer och revor, den kombinationen gillar jag, säger Joel Hofman.

Österrikiska familjeägda bolaget Schuller har funnits i branschen och producerat målarverktyg till stora delar av Europa sedan tidigt 70-tal. Sedan 3-4 år finns man också i Sverige och Plano Comfort Pro släpps hos välfyllda grossister under mars månad.

Jan-Erik Johansson
malarnas@lomediehus.se