• Byggprojektet Brf Midnattssolen i Gällivare invigdes med en lysande heliumballong istället för det traditionella spadtaget. Foto: Hans-Olof Utsi

Riksbyggen toppar kategorin nyproduktion av bostäder när det gäller kännedom, förtroende och Top of mind i hela riket. Ett projekt som nyligen invigdes är Brf Midnatssolen i Gällivare.

Schibsted mediagroup genomförde i fjol för andra gången en branschstudie, Schibsted industri report, där de lät personer de har i sin panel svara på ett antal frågor inom kategorin nyproduktion av bostäder.

Panelen består av ett representativt urval av män och kvinnor i såväl storstad som hela riket. Boende på landsbygd har uteslutits ur urvalet då de inte träffas av nyproduktion på samma vis, vilket kan ha missvisande inverkan på svarsdatan.

Drygt 1000 personer svarade på frågor om inställningar till nyproduktion generellt samt uppfattningar om branschens olika aktörer.

LÄS ÄVEN: Nya budgeten stoppar byggandet av billiga bostäder

Undersökningen visar att andelen som är positiva till nyproducerade bostäder har minskat, men köpviljan är trots det oförändrad.

För dyra bostadspriser är generellt i riket den främsta orsaken till att avstå köp, medan orsaken specifikt för storstadsbor (Stockholm, Göteborg och Malmö) främst är att de föredrar en annan typ av arkitektur.

Av svaren kan utläsas att Riksbyggen framför allt associeras med rimliga priser och bra avgifter.

Riksbyggen har sedan undersökningen 2017 förbättrat sitt förtroende ute i riket och där tagit täten avseende kännedom, förtroende och top of mind före andra stora aktörer.

Förtroendet har ökat från 39 procent till 55 procent.

Svaren från Storstockholm placeras Riksbyggen på andra och tredje plats 2018 liksom 2017.

– Marknaden för nyproduktion är extremt konkurrensutsatt och trycket i kategorin är stort. Därför är det extra glädjande att se resultatet av Schibsted Industry Report. Riksbyggen har fokuserat på att påverka människors uppfattning om vårt varumärke genom breda medier med emotionellt genomslag och med vårt nya reklamkoncept ”Välkommen verkligheten” som lanserades i april förra året, säger Annika Bagge, marknadschef på Riksbyggen.

LÄS ÄVEN: Målartrion som gör succé på Instagram

Nyligen invigdes bostadsprojektet Brf Midnattssolen i Gällivare av Riksbyggen, och det ger kommunen framtidstro:

–Riksbyggen som en kooperativ aktör och partner med ett rykande färskt betyg om att vara det mest hållbara företaget inom fastighetsbranschen, känns lite extra roligt att välkomna till vår kommun. Självklart ser vi också möjligheten till att det här nybygget ska följas av fler bostadsprojekt i samverkan med Riksbyggen. Det här tydliga initiativet ger framtidstro och väcker kanske också fler aktörer i fastighetsbranschen som vi kommer välkomna varmt till vår kommun, säger Karl-Erik Taivalsaari (V), ledamot i kommunstyrelsen.

I Malmfälten, med fokus på Kiruna och Gällivare, har Riksbyggen skrivit avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter under en tioårsperiod till följd av samhällsomvandlingarna där.

Först ut var Brf Fjällvyn i Kiruna och nu startar byggandet av Brf Midnattssolen i området Repisvaara i Gällivare.

I stället för ett traditionellt ”spadtag” återkallades solen med en lysande heliumballong i minus 28 grader.

En ballong, utrustad med elkabel och lampor på 16.000 watt och med en diameter på fem meter, lyftes med 65 kubikmeter av ädelgasen helium till 30 meters höjd. Jättelampan lyste sedan upp området Repisvaara där Brf Midnattssolen med 40 lägenheter ska byggas.

LÄS ÄVEN: Byggbranschens #Metoo följs upp av arbetsgrupp


Riksbyggen:

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Är också fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder.

De flesta av LO:s förbund har andelar i Riksbyggen, varav Byggnads och Kommunal har de största andelsposterna. Även Målarna och Elektrikerna äger en stor andel.


Riksbyggen Brf Midnattssolen

Område: Repisvaara i Gällivare.

Antal lägenheter: 40

Planerad inflyttning: Hösten 2020

Entreprenör: Lindbäcks Bygg


Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se