Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay (Nyckeln på bilden har inget känt samband med frihet)

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

Åsikter

KRÖNIKA


”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria världen förkastar respekterad och grundlig media och andra politiker förkastar fenomenet public service som är ett fundament i det demokratiska samhället”, skriver Niclas Helander.


Antonio Gramsci, född på Sardinien år 1891, var en italiensk filosof som behandlade politiska teorier och sociologi. Tidigt i livet engagerade sig Gramsci i fabriksarbetarnas generalstrejker, men när Mussolini och fascisterna tog makten fängslades han.


I fängelset utvecklade Gramsci sina mest betydande texter. Där menade han att klassdominationen inte bara fortgår i den fysiska formen utan också i den ideologiska och kulturella undergivenheten, vilket kan te sig som status quo.


I och med detta grundade Gramsci ett av dagens flitigt använda begrepp: ”hegemoni”, synonymt med ledande ställning eller dominans.


LÄS ÄVEN: Anders Andersson: ”Sörj inte, organisera er!”


Den kulturella hegemonin är något som holistiskt styr utöver politiken och ekonomin. I enklare former kan det beskrivas i att vi i sekel levt i ett kapitalistiskt samhälle. Vi som verkar i dagens arbetsmarknad är indoktrinerade i det rådande systemet och (re)producerar det.


Dagens rådande skikt är upplagt som i, hierarkisk ordning, bourgeoisien, den organiserade arbetarklassen och prekariatet.


Den hegemoniska teorin syftar till att alla dessa skikt (o)medvetet verkar för det kapitalistiska systemet, och klass-skiktens fortlevnad.


I det, för den andra gången, krigsdrabbade industrialiserade Tyskland verkade Max Horkheimer och Theodor W. Adorno innan de tvingades fly till Amerikas förenta stater.


Sociologerna moderniserade Gramscis begrepp hegemoni genom att likställa det med det, till en början, fascistiska, Tyskland med den amerikanska filmindustrin.


De såg likheter i att de båda geografiska områdena, där kulturen konsumerades, hade en passiv homogeniserad publik som länge och enkelt kunde propageras.


LÄS ÄVEN: Att utveckla den kollektiva styrkan eller förpassas till förvaltare?


Hollywood hade sina glansdagar under denna tid och kunde likställas med ett världsligt monopol inom rörliga medier (tänk Ingrid Bergman, Greta Garbo eller filmisar för att förstå omfattningen) och fick därav fri lejd att visuellt framföra valfri medelklasspropaganda.


Hollywood har senare blivit kritiserade för den bristande representationen av arbetarklassen i sina verk.


En annan kritisk ideolog sade någonting om ”[…]opium för folket”, fastän han resonerade kring någonting helt annat än Hollywoodindustrin.


Både i Italiens tidiga tjugonde århundrade och i det senare krigets Tyskland verkade tre samhällsforskare och filosofer som förde ett kritiskt tänkande mot den rådande makten. Det hegemoniska samhället blev utrett och ifrågasatt.


Idag lever begreppet hegemoni kvar inom forskningen om samhället som ett respekterat och konkret verktyg för att förstå och ifrågasätta maktägaren.


Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria världen förkastar respekterad och grundlig media och andra politiker förkastar fenomenet public service som är ett fundament i det demokratiska samhället.


Friheten ligger i att få tala fritt och att ha tillgång till information. För att konkludera så vill jag använda mig av det tyngsta citatet från George Orwells fascistdystopiska roman 1984:


”Freedom is the freedom to say that two plus two make four”.


Dessförinnan befinner sig friheten i att veta att två plus två ekvivalent blir fyra.


LÄS ÄVEN: Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt fackförbund”


Upplysning kan ses som ett verktyg för att förverkliga frihet. Den moderna filosofins fader, Francis Bacon, menade ”att följaktligen människans överlägsenhet ligger i vetandet, därom kan intet tvivel råda. Där ligger mångahanda förborgat, som konungar ej kunna köpa med alla sina skatter och ej härska över med sitt befäl[…]”.


I begynnelsen var upplysningens tanke att avmystifiera världen, den ville lösa upp myter och ersätta inbillning med vetande.


I dag är världen till stor del avmystifierad där saker och ting är absoluta, men samhället i sig är en mänsklig skapelse och därav formbart – för att inte säga en mänsklig strävan där olika krafter verkar under samma världsliga paraply.


En kritisk syn på världen är en analyserande och sund sådan. Den är till för att motverka stagnation i en framåtblickande agenda. Att tänka utanför de strukturella ramarna är besvärligt, med den hegemoniska kappan som influerar och påverkar oss, men ack så viktigt.


Med den kritiska blicken kristalliseras de sanna värderingarna, filtrerade och behandlade.


Antonio Gramsci släpptes sedan, i bräckligt tillstånd, från sitt fångenskap efter elva år och dog kort därefter. Max Horkheimer och Theodor W. Adorno återvände tillbaka, som före detta politiska flyktingar, till efterkrigstidens Tyskland.


Teorierna lever dock kvar och hjälper oss ett steg närmare upplysningens frihetliga makt.


Niclas HelanderMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-03-13 09:42


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor