”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska välja yrke efter lön? Mycket klokare är det att fundera över varför det finns strukturella löneskillnader och hur gapet kan minska”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

När LO arrangerade sitt Ungforum delades priset ut för Årets fackliga hjältedåd. Målareförbundet hade inte mindre än två nominerade och priset gick till Josefine Krantz.

Målareförbundet är ett av LO:s minsta förbund, men har många unga medlemmar och förtroendevalda som brinner för att driva på. Mycket roligt att de uppmärksammas.

LÄS ÄVEN: Jossan är Årets fackliga hjälte

Det finns andra priser som ska delas ut och än har du chansen att nominera till Målareförbundets kulturpris och jämställdhetspris.

Passa på att nominera och ge uppmärksamhet till någon kollega som du tycker förtjänar det.

Än finns också möjlighet att nominera till Årets Nordsjölärling.

När detta skrevs så startade precis en Europeisk facklig ungdomskonferens i Stockholm, där Svenska Målareförbundet var en av värdarna.

Lördagen den 13 april arrangerades manifestationen Life before profit! på Sergels torg. Det är en aktion för att ta ställning för nollvision för dödsfall på jobbet och kräva ansvar av företagen.

Under 2016 dog över 1 400 byggnads-, skogs- och träarbetare på jobbet inom EU.

LÄS ÄVEN: I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Målareförbundet och de andra facken i 6F har presenterat den femte rapporten i sin utredning om framtidens modell för lönebildning.

Vad krävs för att minska eller helt få bort löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom LO? Det har Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, utrett.

Vid ett seminarium presenterade han tre vägar framåt. Almegas representant lägger ansvaret på kvinnorna. Han tycker att kvinnorna ska tänka över sina yrkesval och välja högavlönade jobb.

LÄS ÄVEN: Almega: ”Kvinnor borde väga in låg lön i yrkesvalet”

Golvläggare har avsevärt högre lön än till exempel barnskötare och undersköterskor, så varför väljer inte kvinnor att bli golvläggare, frågar sig Almega-chefen.

Ja visst kan man fundera på varför vi väljer yrken som vi gör. Men samtidigt som byggbranschen försöker locka in kvinnor till sina yrken så vill skola och vård mer än gärna ha in fler män.

Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska välja yrke efter lön? Mycket klokare är det att fundera över varför det finns strukturella löneskillnader och hur gapet kan minska.

Mer om lönerapporten och mycket annat kan du läsa om bland artiklarna från det nya numret.