Onsdagen den 17 juli 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay/Montage

Därför påverkar EU-valet just dig

Nyheter

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.


Här får du veta mer om vad valet handlar om.


EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag. Tidningen Dagens Nyheter gjorde nyligen en granskning som visar att nära fyra av tio lagar som de senaste åren har beslutats i vår riksdag beror på beslut som tidigare har fattats inom EU.


Nära hälften av besluten som fattas i kommunerna och nära sex av tio beslut i regionerna beror på EU.


Det kan till exempel gälla konkurrensregler, stöd till glesbygd, konsumentskydd, miljö, transporter, asyl, skydd för samhällsnyttig verksamhet i offentlig regi, upphandling och villkor för utländsk arbetskraft som tillfälligt är i landet.


Kommunals ordförande Tobias Baudin hoppas att så många som möjligt röstar i EU-valet, och då för att stoppa högerextrema partier som vill få inflytande att påverka EU till att bli mer löntagarfientligt, odemokratiskt och nationalistiskt.


– Mitt råd till dem som tycker att valet är för komplicerat, rösta på de partier ni röstade på i höstens val i Sverige. Stå upp för samma värderingar också i EU-valet, säger han.
LÄS ÄVEN: Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet
Vilket Europa vill vi ha?


För första gången kan starkt EU-kritiska partier som är högerextrema, populister eller nationalister få ett stort inflytande i EU-parlamentet efter valet. Ett av dessa partier är Sverigedemokraterna. De hoppas kunna ändra EU inifrån.


Det handlar inte bara om att dessa partier vill begränsa EU:s rätt att besluta om frågor som till exempel rör arbetsmarknads- och socialpolitik. De motsätter sig att EU utövar påtryckningar mot medlemsländer som Polen och Ungern som inte lever upp till EU:s demokratiska värderingar.


Dessa partier vill att det ska vara möjligt för medlemsländer att slippa följa beslut som EU har fattat, till exempel när det gäller krav om fri press och oberoende domstolar. Eller att de ska få rätt att stoppa möjligheten för dem som bor i EU att fritt röra sig över gränserna mellan medlemsländerna.


Valet handlar också om andra stora framtidsfrågor, ska EU till exempel få rätt att ta ut skatt, som Liberalerna föreslår?


Eller ska EU ha en gemensam asylpolitik som avgör hur många flyktingar varje medlemsland ska ta emot, som Socialdemokraterna vill?


Eller ska EU få mer att säga till om när det gäller samarbetet kring brottsbekämpning, som Moderaterna vill?
LÄS ÄVEN: EU-val: Tolkningarna kring den sociala pelaren går isär
Sociala pelaren – hot eller möjlighet?


Den sociala pelaren har fått stor uppmärksamhet i den svenska valrörelsen. Kritikerna menar att pelaren riskerar att underminera den svenska modellen. De varnar för att makt flyttas till EU när det gäller arbetsrätt och social lagstiftning. De som är för den sociala pelaren menar att den inte hotar den svenska modellen men förbättrar livet för medborgarna i EU.


Pelaren innehåller 20 principer om rättvisa arbetsvillkor och social trygghet. De ska ses som en minimistandard i medlemsländerna, som samtidigt får ha bättre villkor, betonar pelarens anhängare.


När EU-parlamentet 2017 beslöt att stödja initiativet till den sociala pelaren sade Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna nej.


Liberalerna är det enda svenska borgerliga parti som tillsammans med de rödgrönrosa stöder den sociala pelaren.


Även om den sociala pelarens principer inte ska vara bindande har drygt 30 EU-förslag presenterats med hänvisning till dessa. Men många av förslagen var på gång innan den sociala pelaren proklamerades vid toppmötet i Göteborg 2017 på statsminister Stefan Löfvens initiativ.


Arbetsvillkorsdirektivet och direktivet om balans mellan arbete och privatliv är två av de förslag som kopplas till den sociala pelaren.
LÄS ÄVEN: Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor
Hur ska klimatmålen nås?


De svenska partierna stödjer EU-kommissionens målsättning att EU ska vara klimatneutralt senast år 2050. De är också överens om att politiken behöver skärpas så att det målet nås tidigare. Men partierna har olika vägar för att nå detta mål.


Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet tycker att det råder en klimathysteri. Partiet står ändå som övriga partier bakom EU:s system med utsläppsrätter som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser.


Liberalerna vill införa en EU-skatt på koldioxid och en europeisk flygskatt. Övriga partier gillar inte tanken på att EU ska få beskattningsrätt. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha flygskatt på nationell nivå, V föreslår en miniminivå inom EU för flygskatten.


Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna vill satsa på kärnkraft för att minska de fossila utsläppen. Centerpartiet och de rödgrönrosa partierna vill satsa på förnybara energikällor som bio-, vind-, vatten- och solenergi.


Socialdemokraterna vill att utsläppsreglerna ska vara lika för alla länder i EU, så att inte det går att konkurrera genom att strunta i klimatkraven – lika lite som att konkurrera med lägre lön-er och sämre villkor för dem som arbetar.
LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet
Europaparlamentet och de svenska partierna


Val till Europaparlamentet sker vart femte år. Totalt sitter det 751 politiker i parlamentet. De representerar 500 miljoner invånare i de 28 EU-länderna. Sverige har 20 ledamöter i Europaparlamentet. Om Storbritannien lämnar EU genom Brexit minskar antalet ledamöter till 705. Sverige får då en extra plats och utökar till 21.


I Europaparlamentet ingår de valda ledamöterna i grupper efter vilket parti de tillhör. De borgerliga partiernas grupper har majoritet. Blockpolitik finns inte på samma sätt som i den svenska riksdagen. De två största grupperna, borgerliga EPP och socialdemokratiska S&D, samarbetar ofta för att bilda majoritet.
LÄS ÄVEN: ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

GUE/NGL: Europeiska förenade vänstern/Nordisk grön vänster (från Sverige ingår Vänsterpartiet).


S&D: Progressiva förbundet av social­demokrater i Europaparlamentet (från Sverige ingår Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ).


De Gröna/EFA: Gruppen De Gröna/Europeiska fria alliansen (från Sverige ingår Miljöpartiet och Partiet Vändpunkt).


Alde: Alliansen liberaler och demokrater för Europa (från Sverige ingår Liberalerna och Centerpartiet).


EPP: Europeiska folkpartiets grupp (krist­demokrater) (från Sverige ingår Moderaterna och Kristdemokraterna).


ECR: Europeiska konservativa och reformister (från Sverige ingår Sverigedemokraterna).


EFFD: Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa (inga svenska partier ingår nu, SD var med till juni 2018).


ENF: Gruppen Nationernas och friheternas Europa.
LÄS ÄVEN: Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

Det här gör Europaparlamentet:


• Stiftar lagar. Europaparlamentet beslutar om EU-lagar tillsammans med ministerrådet (medlemsländernas regeringar). Om de inte är ense kan parlamentet stoppa lagförslag som ministerrådet vill genomföra.


• Beslutar om budget. Europaparlamentet beslutar om EU:s budget tillsammans med ministerrådet. Parlamentet kontrollerar också hur EU-pengarna i budgeten används.


• Granskar. Europaparlamentet granskar EU-kommissionen och andra EU-institutioner för att se till att de arbetar enligt EU:s regler. Parlamentet måste godkänna en ny kommission, och kan avsätta den.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus
Stephen Lindholm


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-16 10:00


Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hopp...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonblad...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gä...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Proble...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg. Görs i...

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, vi...

Målarna i Falun begärs i konkurs – 27 varslas

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även ...

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor ...

På jakt efter drömspacklet – men hittar annat spännande

MÅLARNYTT En ny hörnslip, förbättrad tejp och en ny serie med rollers. Under vårkanten h...

Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester!
Trevlig sommar, önskar redaktionen!

SOMMARLÄSNING:
Missa inget: Checklista för sommarjobbare
Unga informeras om …

...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet.
Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning …

...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet.
Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon …

...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gävleborg är två målare projektanställda för att bedriva kampanjen där unga informeras om rättigheter, skyldigheter och arbetsmarknaden.
Målarna John Halttu och Josefine Nilsson är projektanställda under sex veckor för att tillsammans med Melissa Almen som är LO distriktets unghandläggare …

...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes.
– Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.
Under de senaste åren har stora arbetsmiljöproblem uppstått på …

...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT
ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg.
Görs i två utföranden: Dels som fasadpensel 120 mm och som lång vinkelpensel 70 mm.
Båda är vinklade för bäst skonsamhet för armar och händer såväl som för utnyttjande av rörelseenergin.
Borst anpassad för jämn och tunn fördelning och hög upptagningsförmåga …

...

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden.
Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på …

...

Målarna i Falun begärs i konkurs – 27 varslas

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även systerbolaget Rörmokarna i Falun AB. Båda bolagen är dotterbolag till företaget Byggarna. 
Konkurserna beräknas beröra 37 personer, varav 27 är anställda hos Målarna, skriver Dalademokraten.
Målareförbundets ombudsman Johan …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor