Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Miljöpolitik är klasspolitik”

Åsikter

LEDARE


”En omställning till en hållbar miljöpolitik är nödvändig, men kan inte ske genom ökande klyftor. I denna omställning är det nödvändigt att använda en medveten fördelningspolitik”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson. 


En av vår tid stora framtidsfrågor är vilken värld vi lämnar över till våra efterkommande. Enligt Världsnaturfonden sätter människans livsstil avtryck som det globalt sätt skulle behövas 1,7 jordklot för att ta hand om.


Enligt samma källa sätter vi svenskar ett avtryck motsvarande 4,2 jordklot. Den siffran gör oss sämst i jämförelse med våra nordiska grannländer.
”De enda som verkar vara helt opåverkade är en brokig skara klimatförnekare, med världsledare som USA:s president Donald Trump i spetsen.”
Forskare och beslutsfattare inom alla samhällssektorer är eniga något måste göras. Detta manifesteras bland annat genom att världens länder har ratificerat FN:s globala mål i Agenda 2030, som även fackföreningar världen över har anslutit sig till.


De enda som verkar vara helt opåverkade är en brokig skara klimatförnekare, med världsledare som USA:s president Donald Trump i spetsen. Gemensamt för dessa förnekare är att de hämtar sin näring i högerpopulismens mylla. Dessa krafter utmärker sig som bekant även i synen på mänskliga rättigheter.


I grunden är det samma retorik som används; nämligen att det som sker är inte på riktigt, och om det ändå sker är det någon annans fel. Den egna gruppen skall inte göra något för att hjälpa andra. Dessvärre fungerar denna retorik i synnerhet i samhällen som redan präglas av ökande klyftor och orättvisor. Häri ligger även en utmaning för hela arbetarrörelsen.


En omställning till en hållbar miljöpolitik är nödvändig, men kan inte ske genom ökande klyftor. I denna omställning är det nödvändigt att använda en medveten fördelningspolitik. Detta är något som saknas i dagens debatt, där kraven på omställning slår hårdast mot dem som redan har det sämst.


Det är som regel alltid dyrare att göra ett klimatsmart val. Jag skulle gärna se att (S) lade sig i framkant av denna utveckling, med till exempel krav på att använda den offentliga upphandlingen till att köpa klimatsmart och närproducerat, något som skulle gynna seriösa svenska företag på orten.


För människor som inte bor i storstadsområdena är bilen fortsatt nödvändig, varför det inte ensidigt går att straffa ut den. Här kommer det att krävas en smart politik med både subventioner för att få bort de sämsta bilarna från marknaden, men även ett höjt reseavdrag för människor som inte har möjlighet att åka kollektivt.


Utan att möta miljöomställningen med en aktiv fördelningspolitik, så göder vi krafter i samhället som vill se en helt annan samhällsutveckling.
”För människor som inte bor i storstadsområdena är bilen fortsatt nödvändig, varför det inte ensidigt går att straffa ut den.”
Att miljöfrågorna är angelägna för målare och lackerare är ingen överraskning för mig. Detta märks inte minst i att det kommit ovanligt många miljömotioner till årets kongress.


Förbundet har länge jobbat för en bättre arbetsmiljö, något som går hand i hand med en bättre miljö i stort. Våra krav har genom åren lett till en dramatisk minskning av användandet av organiska lösningsmedel, något som både vår arbetsmiljö och den yttre miljön har tjänat på.


Jag är övertygad om att ett fortsatt medvetet arbete för att minska konserveringsmedel och andra gifter i färger kommer att ha samma inverkan i framtiden. Det professionella måleriet är på många sätt en föregångare, med den kunskap vi har om våra produkters inverkan på miljön. Låt det även bli en del av vårt varumärke.


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.se


LÄS ÄVEN:


Miljöpris till Caparol


Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?


Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-29 09:00


Mer Åsikter

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Ande...

”Löfven gör en Reinfeldt för att behålla makten”

DEBATT ”Nu kompromissar Löfven på samma sätt för att behålla makten, för i opposit...

DEBATT: Angående att elever bör få lära sig äldre måleritekniker

DEBATTSVAR Detta är ett svar på debbattexten Elever måste kunna få välja att läsa om äld...

Debatt: Elever måste kunna få välja att läsa om äldre måleritekniker

(Här kan du läsa ett svar på debattexten från Stig Nilsson) ”Bland ungdomar är det...

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor