Tisdagen den 20 augusti 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

  • Världsfackets karta över situationen för facket i världen. Rött är svår situation, grön betyder acceptabel. Bild: Ituc

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Nyheter

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden.


Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.


När han stannade för att öppna en grind till en gård blev det det sista han gjorde. Gärningsmän som hade följt efter sköt honom tre gånger i huvudet, enligt lokala medier.


Arolda Pereira de Souza var med och organiserade en omfattande lärarstrejk i landet. Mordet blev bara ett av många på fackligt aktiva förra året, skriver Arbetet.


LÄS ÄVEN: VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats


Varje år rankar världsfacket Ituc de tio värsta länderna för fackligt aktiva och i år är Brasilien och Zimbabwe nya på listan. Här, liksom i övriga åtta länder på listan, har löntagarrepresentanter mördats.


– Fackliga aktivister står i frontlinjen i kampen för demokratiska rättigheter, säger Sharan Burrow som är generalsekreterare för Ituc.


Hon uppmanar till ett nytt socialt kontrakt mellan stater, fack och arbetsgivare.


I rapporten framgår att 123, av de totalt 145 undersökta länderna, har brutit mot strejkrätten, att 53 fackligt aktiva mördats och att antalet länder där löntagarrepresentanter gripits har ökat till 64, jämfört med 59 i förra årets rapport.


Uber, Amazon och flera andra plattformsföretag har enligt Sharan Burrow dessutom bidragit till att försämra villkor och försvåra organisering.


De värsta regionenerna för fackligt aktiva är Mellanöstern och Nordafrika.


I Gulfländerna saknar migrantarbetare grundläggande rättigheter och i Saudiarabien tvingas de till tvångsarbete. I oktober 2018 avrättades en indonesisk gästarbetare som slagit ihjäl sin arbetsgivare i samband med ett våldtäktsförsök.


Läget i Egypten är också allvarligt.


Förra året ändrades lagen i Egypten så att de 1 000 fria fack som fanns var tvungna att registrera sig på nytt. Endast 122 av dessa fick tillstånd att fortsätta och när anställda på livsmedelsföretaget BiscoMisr strejkade straffades de med fängelse i 60 dagar.


Även i Algeriet förbjöds flera fack och i Iran skedde massarresteringar av fackligt aktiva.


LÄS ÄVEN: Niklas Enström mötte fängslad fackföreningsledare i Sydkorea


I Asien har flera regimer blivit allt mer auktoritära.


I Bangladesh, Kambodja och Indien är läget fortsatt svårt. Och i Thailand, som är ett stort svenskt turistresemål, kräver landets statliga järnvägsbolag sju fackliga representanter på miljonbelopp. Bolaget hävdar att fackets protester efter en olycka som kostade sju järnvägsarbetare livet har åsamkat bolaget ekonomisk skada.


Från Afrika rapporterar Ituc att polisens brutalitet har ökat i bland annat Kamerun, Tchad och Ghana. Ett av de värsta länderna är Zimbabwe som i år hamnar på världsfackets lista över de tio värsta länderna att jobba fackligt i.


I början av 2019 greps flera fackliga ledare i landet i samband med protester mot ett skenande bensinpris. Tolv demonstranter sköts ihjäl.


I januari frihetsberövades även en representant från världsfackets filial i Afrika då han skulle besöka Zimbabwes fackliga centralorganisation ZCTU.


I Europa är facken inte lika utsatta men facken har allt svårare att organisera sig, vilket delvis beror på att de tillfälliga jobben blivit fler.


Digitaliseringen och plattformsekonomin har också pressat ned löner och villkor. Från Estland, Nederländerna och Spanien rapporteras försök att kringgå kollektivavtal.

Tio värsta ländernaAlgeriet

Bangladesh

Brasilien

Colombia

Filippinerna

Guatemala

Kazakstan

Saudiarabien

Turkiet

Zimbabwe


Källa: Global Rights Index, världsfacket Ituc, 2019


Även om attackerna och våldet är mindre utbrett än på andra kontinenter så förekommer det även i Europa.


I juni 2018 mördades den 29-åriga lantarbetaren Soumayla Sack i San Calogero, södra Italien, som i två års tid jobbat för bättre villkor för utländska arbetare på plantagen.


Turkiet är också fortfarande ett mörkt kapitel för fackföreningsrörelsen.


I juli förra året sköts ordföranden för gummiarbetarnas fackförbund ihjäl då han besökte Goodyears däckfabrik i Adapazari i nordvästra Turkiet. Polisen gör ständiga ingripande mot anställda som protesterar och en strejk på ett flygplatsbygge i Istanbul bemöttes med tårgas och kravallpolis som grep mer än 400 byggarbetare.


När världsfacket analyserar de senaste sex årens utveckling ser det att andelen länder där strejkrätten begränsas ökar, likaså möjligheten att teckna kollektivavtal.


Utvecklingen går hand i hand med en global trend där det demokratiska utrymmet för civila organisationer minskar, vilket bekräftas i organisationen Freedom house årliga demokratimätningar och även andra undersökningar.


LÄS ÄVEN: Drömmer om framtiden – men 5000 får sätta livet till


Svenska fack har också reagerat på utveckligen.


”Människors frihet och demokratiska rättigheter är i allvarlig fara på många håll och att människor fortsätter att mördas för sitt fackliga engagemang är mycket oroande.” skriver Unions to Unions kanslichef Sofia Östmark, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, TCO:s ordförande Eva Nordmark och Sacos ordförande Göran Arrius i en debattartikel i Omvärlden.


Situationen i världen är nu så pass allvarlig att Sverige som biståndsaktör tydligt måste markera vikten av en stark, global fackföreningsrörelse, fortsätter de och kräver att en större del av det svenska biståndet ska gå till att stärka fackens internationella arbete.


Utvecklingen ser mörk ut på många håll i världen men i vissa länder görs det trots allt framsteg, uppger Ituc.


Ett exempel är Irland som i december förra året antog en ny lag som ger ett ökat skydd för de som är tillfälligt anställda. Även i Nya Zeeland ser det ljusare ut där en lag, vars syfte är att stärka kollektivavtalssystem, antagits.

Itucs rapport• Minst 53 fackligt aktiva mördades i tio länder; Bangladesh, Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras, Italien, Pakistan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe. Värst var läget i Colombia där 34 mördades.


• I 52 länder av 145 undersökta har fackligt aktiva utsatts för våld.


• Nya teknik – med digitala plattformar och lösa relationer – gör det möjligt för arbetsgivare att slippa ens betala minimilön.


• 85 procent av länderna i undersökningen har brutit mot anställdas rätt att strejka. I Tchad stoppades alla möjligheter till strejk och demonstrationer.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.
Erik Larsson

Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-06-25 10:00


Mer Nyheter

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att ...

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hopp...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonblad...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gä...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Proble...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg. Görs i...

Målarna i Falun begärs i konkurs – 27 varslas

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även ...

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor ...

På jakt efter drömspacklet – men hittar annat spännande

MÅLARNYTT En ny hörnslip, förbättrad tejp och en ny serie med rollers. Under vårkanten h...

Nyheter

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren.
När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i …

...

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester!
Trevlig sommar, önskar redaktionen!

SOMMARLÄSNING:
Missa inget: Checklista för sommarjobbare
Unga informeras om …

...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet.
Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning …

...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet.
Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon …

...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gävleborg är två målare projektanställda för att bedriva kampanjen där unga informeras om rättigheter, skyldigheter och arbetsmarknaden.
Målarna John Halttu och Josefine Nilsson är projektanställda under sex veckor för att tillsammans med Melissa Almen som är LO distriktets unghandläggare …

...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes.
– Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.
Under de senaste åren har stora arbetsmiljöproblem uppstått på …

...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT
ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg.
Görs i två utföranden: Dels som fasadpensel 120 mm och som lång vinkelpensel 70 mm.
Båda är vinklade för bäst skonsamhet för armar och händer såväl som för utnyttjande av rörelseenergin.
Borst anpassad för jämn och tunn fördelning och hög upptagningsförmåga …

...

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden.
Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor