• Foto: Anna Danielsson

  • Foto: Pressbild

  • Foto: Pressbild

Boken: Vinternoveller

Författare: Ingvild H. Rishøi

Förlag: Flo

Antal sidor: 172

Ingvild H. Rishøi har hyllats av en samlad norsk kritikerkår. Samlingen Vinternoveller finns utgiven på svenska. Hon skriver med stor klassmedvetenhet, med omsorg och stort hjärta.

Det handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att som tonåring vara på flykt med sina småsyskon för att inte splittras av socialen. Om att komma ut ur fängelset och skapa en relation med sin lille son.

Helena Forsberg


Boken: Ers majestäts olycklige Kurt

Författare: Lena Ebervall och Per E Samuelson

Förlag: Pocketförlaget

Antal sidor: 464

Det här är skildringen av en av de största skandalerna i svensk 1900-talshistoria. Det är en roman, men med mycket faktamaterial.

Det handlar om hur småbrottslingen Kurt Hajiby under 1930-talet blir kung Gustav V:s älskare. Deras första möte sker då Hajiby söker kungen för att få utskänkningstillstånd till det kafé han och hans hustru driver i centrala Stockholm.

Det här är också historien om övergrepp och pedofili. Kurt Hajiby själv skildras inte särskilt positivt i denna roande tegelsten till historisk roman. Han utpressar kungen på enorma belopp och synes ha ett ogenomträngligt ego. Slutet är i detta fall inte gott.

Anna Norling


Museum: Nationalmuseum

Var: Södra Blasieholmshamnen, Stockholm

Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Det är också en statlig myndighet med uppgift att främja konsten. I samlingarna finns måleri, skulptur, miniatyrer, konsthantverk, design, teckningar, grafiska blad och porträttfotografier.

Sammanlagt består samlingarna av cirka 700 000 föremål från 1500-talet och fram till idag. Vid sidan av museets egna samlingar visas också inlånad konst i tillfälliga utställningar.

I oktober 2018 öppnade Nationalmuseum igen efter en fem och ett halvt år lång renovering.

Det är fri entré för alla till nästan hela Nationalmuseum. Undantaget är vissa tillfälliga utställningar med lånad konst.


LÄS ÄVEN:

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT: Angående att elever bör få lära sig äldre måleritekniker

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”