• Ellinor Brolin och Anders ”Moneybrother” Wendin från Ludvika. Bild: Privat/Pressbild/Montage

I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli.

Förra sommaren var det premiär för Kontraband på Kajkrogen vid Väsmanstrand. I år är festivalen tillbaks med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

Ludvikasonen Anders Wendin känd under artistnamnet Moneybrother har spelat in album på både engelska och svenska. Vunnit Grammis för Bästa rockalbum och flera P3 utmärkelser. Hans liveshower överträffar skivorna oavsett om det handlar om rock, punk eller något annat.

Han bemästrar många jangrer och går in med hela sin själ. När han ställer sig på scenen i Ludvika den 27 juli så blir det akustiskt. Han utlovar Dan Andersson-visor och eget material.

Anna Ihlis gav sommaren 2018 ut en skiva där hon tonsatt tio av Erik Axel Karlfeldts dikter. Skivorna har hyllats och konserterna sålts slut. När hon framträder live gör hon det tillsammans med Anna Ahnlund och Hanna Enlöf vilket skapar möjlighet till stämsång och alternativ instrumentering.

Loke beskrivs som en visartist som för evigt trollbinder sin publik efter bara ett par strofer. Bosatt i Göteborg men även han bördig från Ludvika.

Trashan Dan, en ludvikaprofil och musikalisk kameleont som gör sig lika bra på punk- och rockscenen som på krogtrubadurstolen. Här kommer han bjuda på ett unikt avskalat visprogram.

Ellinor Brolin från Ludvika har haft framgång på vis-scenerna och håller nu på att spela in sitt debutalbum som blir en tolkning av Kjell Höglunds sångskatt. Förra året tilldelades hon det lilla Dan Andersson-priset.

Mika Olavi är musiker, visartist, programledare i tv och radio men också an av arrangörerna av Visfestivalen kontraband där han också kommer att ta plats på scenen.

Heidi Baier är en vissångerska som de flesta ludvikabor nog känner till. Hon har mottagit Evert Taube stipendiet, Paljakapriset till Dan Anderssons minne och lilla Dan Andersson priset.

Tobias Erehed är årets konferencier och han har en bredd som komiker, estradpoet och vissångare. Han har blivit både svensk och skandinavisk mästare i Poetry-slam, turnerat på humorklubbar, spelat in nya Släng dig i brunnen och jobbat som skämtskrivare åt tv-programmet Robins.

Festivalens ambition är också att lyfta fram begåvade lokala unga artister. I år presenteras Boel Nihlman från Silvberg. Hon tolkar poeter som Cornelis Vreeswijk, Barbro Hörberg och Dan Andersson.

Jag säger varmt välkomna till mitt Ludvika som i år också firar 100 år som stad.


LÄS ÄVEN:

Mats Berggren tilldelades Ivar Lo-pris

1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag i Ludvika

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Målarbössan samlade in 9500 kronor