Målarna John Halttu och Josefine Nilsson är projektanställda under sex veckor för att tillsammans med Melissa Almen som är LO distriktets unghandläggare göra nödvändiga förberedelser för två veckors uppsökeri.

Packa give aways och kontakta de olika förbunden inom LO för att de ska ställa upp med förtroendevalda till kampanjen för att informera unga som sommarjobbar.

En person håller i en roller, ståendes mot en blå sommarhimmel.

Målare med sommarjobb: Tänk på det här!

Så funkar det

John Halttu är målare på Målerikompaniets filial i Gävle. Där är han MB-ombud och väntas bli vald till studieorganisatör i Målareförbundets avdelning 9.

– Jag tycker om fackligt arbete och intresset har ökat sedan jag blev MB-ombud, säger John Halttu.

– Jag såg det här som en chans att fördjupa mig i det fackliga arbetet i sex veckor.

Josefine Nilsson sitter i styrelsen för avdelning 9 är Mira-ansvarig och skolinformatör. Till vardags är hon målare på Miljönären i Falun.

När kampanjen drar igång i Gävle är Michelle Sjögren-Lyck med och första besöket görs hos några lärlingar hos kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. Här jobbar både Michelles bror Calle och hennes pappa.

Calle Lyck berättar att han försöker komma ihåg det som sas på branschutbildningen han gick under våren. Det var mycket att ta in men John Halttu tipsar om att det finns information också på Målareförbundets hemsida.

Om två veckor ska Calle ha semester, det ser han fram emot, och när han kommer tillbaks ska han göra sitt gesällprov.

LÄS ÄVEN: Viktig information till sommarjobbande målare

Simon Fernström är lärling, snart på steg fem. Just nu har han och kollegorna ett stort jobb där de ska måla ribbor vid altanerna. Hans strategi för att orka med tristessen är att inte tänka så mycket. En del jobb är mindre roliga än andra, helt enkelt.

Josefine Nilsson berättar att det finns utbildningar om facket och samhället om han är sugen att lära sig mer efter branschutbildningen han nyss gick, och Michelle Sjögren Lyck tipsar att kursen om ackordsprislistan är bra att gå.

Melker Löfberg är lärling på Sandå och han tycker det är väldigt bra att facket kommer ut och informerar. John Halttu ger honom en broschyr och går igenom några grundläggande saker. Till exempel att de som arbetar på en målerifirma med kollektivavtal har rätt till fem dagars betald ledighet även om de inte hunnit tjäna in semester.

Melker Löfberg känner till lärlingslådan och ska hämta ut den.

– Det känns bra att jag vet var jag kan höra av mig om det är något jag undrar, säger Melker Löfberg.

LÄS ÄVEN: Avtalsbrott: Lärlingar anställs som servicearbetare

Under uppsökeriet kollar de förtroendevalda att lärlingarna och sommarjobbarna har skrivit på ett anställningsbevis och de berättar om försäkringar.

LO:s broschyr ger en del allmänna tips men målarna får också information om vad som gäller under deras kollektivavtal – som att det till exempel bara finns två anställningsformer för de som gått ut gymnasiet: provanställning och tillsvidareanställning.

De som säsongsarbetar mellan två terminer kan ha en tidsbegränsad anställning men det ska alltid anges i kontraktet när de börjar och slutar sin anställning.

I LO-distriktet Dalarna-Gävleborg besöks arbetsplatser i Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Ludvika, Rättvik, Avesta, Leksand och Borlänge. I Rättvik, Avesta och Leksand bemannas också ett tält.

Checklista när du börjar jobba:

  • Du ska ha ett anställningsbevis.
  • Din ålder bestämmer vad du får göra.
  • Du ska vara försäkrad på jobbet.
  • Du ska ha semesterersättning.
  • Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning.
  • Du ska få lönebesked.
  • Se till att få med dig arbetsintyg.

För frågor och mer information, ring LO:s hjälptelefon: 020-56 00 56 eller besök lo.se/ung

  • John Halttu och Josefine Nilsson träffar Melker Löfberg som uppskattar informationen från facket. Foto: Helena Forsberg

  • Målarna Josefine Nilsson och Michelle Sjögren Lyck besökte unga för att informera vilka rättigheter de har på jobbet. Foto: Helena Forsberg

  • Calle Lyck ska snart gå på semester och har koll på att han har rätt till fem dagars betald ledighet även när han inte hunnit tjäna in semesterdagar. Foto: Helena Forsberg

  • John Halttu lämnar över en broschyr från LO och berättar för Simon Fernström om några viktiga saker att tänka på. Foto: Helena Forsberg

  • Facket på sommarjobbet är en tvärfacklig kampanj. Här är gänget med förtroendevalda från olika förbund som besökte arbetsplatser i Gävle. Foto: Helena Forsberg