• Linnéa Claeson skickade en videohälsning till Målareförbundets kongress. Foto: Helena Forsberg

Målarnas jämställdhetspris delades ut för allra första gången i samband med årets förbundskongress. Människorättsaktivisten Linnéa Claeson blev den första att tilldelas priset, som hädanefter kommer att delas ut vart fjärde år.

– Jag hoppas att det här kan bli startskottet för ett samarbete med er och era medlemmar, säger hon.

Vid sidan av Nordsjöstipendiet och förbundets kulturstipendium delades även ett helt nytt pris ut under Målarnas kongress: Förbundets jämställdhetspris, instiftat efter förslag från Joakim Blomqvist.

Priset, som är tänkt att delas ut vart fjärde år under förbundets kongress, tillföll i år människorättsaktivisten, juriststudenten och före detta handbollsproffset Linnéa Claeson.

LÄS ÄVEN: ”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

Hon tilldelas priset för sitt arbete för medmänsklighet och jämlikhet, bland annat genom aktivism på sociala medier, föreläsningar och engagemang i och medgrundandet av olika hjälp- och kvinnorättsorganisationer.

Då hon i sitt arbete är på resande fot utomlands kunde hon inte närvara vid prisutdelningen under torsdagskvällens kongressmiddag. Istället hade hon skickat ett videoklipp där hon tackade för priset och berättade om sitt engagemang.

När Målarnas Facktidning når henne via telefon på fredagsförmiddagen förklarar hon vad det betyder för henne att ha blivit tilldelad priset.

– Jag känner mig verkligen berörd och hedrad. För mig betyder det jättemycket att känna det här stödet, och att se att vi är många som engagerar oss i de frågor jag brinner för. Det här är mina hjärtefrågor, och att känna att vi är fler ger mig stor drivkraft, säger hon och fortsätter:

– I mitt arbete utgår jag från mänskliga rättigheter, och arbetarrörelsen är en viktig del i det då den länge har arbetat för att människor ska må bra och ha värdiga villkor.

LÄS ÄVEN: Kvinnor från flera fack bygger styrka tillsammans

Nu till hösten påbörjar hon det femte och sista året på sin juristutbildning, och hoppas även på att kunna komma ut och träffa förbundets medlemmar.

– Det vore jätteroligt att komma ut och träffa er när jag inte kunde vara med igår. Jag gillar att jobba långsiktig, och hoppas att det här priset kan vara startskottet för ett samarbete med er och era medlemmar, säger hon.

Målarnas jämställdhetspris 2019 består av 25 000 kronor. Sju personer sammanlagt hade nominerats, och motiveringen till nomineringen av Linnéa Claeson lyder:

”Alla nominerade bidrar till jämställdhetsarbetet på olika sätt, men förslaget gör det på ett outtröttligt sätt dagligen genom att som person behöva stå ut med allt hat och hot som sprids på nätet.

Linnéa Claeson är människorättsaktivisten som grundade Instagramkontot #assholesonline där hon belyser sexuella trakasserier på uppseendeväckande sätt. För ett år sedan avslutade hon sin handbollskarriär för att lägga all sin tid på arbetet för en snällare värld.

Hon brinner för medmänsklighet, jämlikhet och civilkurage, ämnen som hon föreläst om för allt ifrån lokala idrottsföreningar till Europakommissionen, samt skriver om i Aftonbladet och på sociala medier. Hennes engagemang och sätt att skriva på har lett till att hon har hundratusentals följare.

Hon är även medgrundare av organisationerna Refugee Relief som hjälper människor på flykt som sitter fast i överbefolkade läger i Grekland samt Omtanke Stockholm som hjälper hemlösa i Stockholm. Utöver detta så är hon ambassadör för den världsomspännande kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna.”