För att ansöka om att delta i Yrkes-SM och tävla om titeln Sveriges bästa fordonslackerare ska du vara 21 år eller yngre då tävlingen avgörs 22-24 april.

Du ska ha gått ut fordons- och transportprogrammet och arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal. Du ska vara medlem i fackförbundet Målarna.

lackerare.se finns en länk där du eller din arbetsgivare kan anmäla dig senast 16 februari.

Det är Lackerarnas yrkesnämnd, där Transportföretagen och Målarna samarbetar kring utbildningsfrågor, som utser fyra lackerare som får tävla i Yrkes-SM.

De skriver på sin sida att det är viktigt att arbetsgivaren sluter upp bakom den som anmäler sig för att kunna ge den tävlande rätt förutsättningar.

De som anmäler intresse kommer att få visa sina grundkunskaper i bland annat engelska, teknik och miljö. Tävlingsandan är också avgörande för vilka fyra som till sist kommer att göra upp på SM i Helsingborg.

Den som sedan vinner SM för fordonslackerare kommer att representera fordonslackering i Yrkeslandslaget och tävla i Yrkes-VM.

Under Yrkes- SM tävlar runt 400 personer i cirka 60 olika yrken. Även målare är med och tävlar, ansökningstiden till de uttagningarna gick ut i december.