Lackyrket är för kreativa Anna Widholm ett sätt att få jobba med färg och form.

  • Lackyrket är för kreativa Anna Widholm ett sätt att få jobba med färg och form. Foto: Helena Forsberg

  • Maskering är pillrigt och Anna tränar på att få den bra på kort tid och utan att slösa på material. Foto: Helena Forsberg

  • Lackyrket är för kreativa Anna Widholm ett sätt att få jobba med färg och form. Foto: Helena Forsberg

  • Lackyrket är för kreativa Anna Widholm ett sätt att få jobba med färg och form. Foto: Helena Forsberg

Innan Anna Widholm ställde upp i SM för billackerare hade hon aldrig tävlat i något. Nu förbereder hon sig för Yrkes-VM och berättar om en stor personlig utveckling.

– Min mentor och mina arbetskamrater tyckte det jag gjorde på jobbet blev bra och de motiverade mig att ställa upp i SM. Där överträffade jag mig själv, säger Anna Widholm.

Sedan dess har hon tävlat i Norge och Tyskland. Nyligen blev hon utsedd till Årets lackerare vid branschens Motorgala. Skoda har ombesörjt att hon ska till Kroatien och tävla.

– Kvalitetsmässigt tränar jag i det jag gör dagligen på jobbet, men på tävlingarna är det tidspress och svårare då det inte är på hemmaplan. Därför är det jättebra att jag fått möjlighet att åka på flera tävlingar innan VM.

Då språket som används vid internationella tävlingar enbart är engelska så ger det också en viktig träning att bli bekväm med det. För att lyckas säger Anna Widholm att mycket handlar om att träna skallen när det inte är bekvämt.

På träffarna med Yrkeslandslaget har hon fått många tips om vad man kan göra för att påverka sina tankar.

– Tävlandet ger väldigt mycket självförtroende i mitt yrkesliv. Inte bara i lackverkstaden, vad jag än gör framöver har jag med mig att jag klarar obekväma situationer.

Anna Widholm berättar om när hon gjorde Yrkesprovet första gången för att få sitt yrkesbevis. Hon var väldigt obekväm med alla som stod och tittade när hon jobbade och ville bara få det överstökat.

– Nu har jag kommit över att det är obehagligt. Bara det är en personlig utveckling som heter duga.

När hon skulle söka till gymnasiet valde hon utbildning utifrån planen att bli veterinär eller jobba med djur på något sätt. Hennes dåvarande mentor och bildlärare sa att det hon gjorde var väldigt bra och föreslog lackerare.

– Jag hade inte tänkt i dessa banor, att man kunde jobba med färg och form på det sättet. Över sommaren tänkte jag igenom det och valde om.

Hon gick sin lackutbildning på Lugnetgymnasiet i Falun som extern elev vilket innebar att hon läste basämnena på skolan hemma i Köping och var i Falun för lackutbildningen. Sin praktik gjorde hon också på hemmaplan.

Den första tiden gjorde hon praktik på en arbetsplats med lastbilar och senare på Möllers bil i Västerås för att få en bredare erfarenhet. Inför examen hade hon jobberbjudande från båda.

Hon jobbar nu på Möllers bil där de får in försäkringsskador på främst Volkswagen, Audi, Seat och Skoda.

– Ingen skada är den andra lika. När bilen rullar ut ska det se bra ut. Färg, form och struktur.

Hon har en idé om att på sikt kunna starta eget med motivlackering, men först är det viktigt att kunna grunderna. Planerna på att jobba med att hjälpa djur finns också kvar. Anna Widholm tänker att hon har ett långt yrkesliv framför sig som kan ändras med tiden.

Många som jobbar i branschen har kanske ett bilintresse men så är det inte för Anna, för henne är det hennes kreativa sida som driver henne.

– Jag har ju lärt mig och jag förstår var grabbarna pratar om när de pratar om sina bilar, men för mig är den bara ett sätt att ta sig från punkt A till B.

Hon tycker jobbet är stimulerande eftersom det är varierat och hon jobbar med alla moment. Plastreparationer är roligast och inför VM tränar hon hårt för att bli bra på maskering.

– Den är pillrig, så den tar tid. Det ska vara snyggt och man ska inte slösa material. Jag behöver få till den snabbt och bra.

I augusti är det dags för VM i Ryssland och familjen följer med och hejar på.

– Mina största supportrar är mormor och morfar.


LÄS ÄVEN:

Art tränar hårt inför Yrkes-VM

Anna Widholm och Elin Larsson tog hem SM-guldet

TV: Följ med på Yrkes-SM 2018

VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats