Meryl Streeps karaktär Ellen Martin på en gata i en stad
Meryl Streeps karaktär Ellen Martin

I denna film av Steven Soderbergh får vi berättelsen om de så kallade Panamadokumenten (en stor internationell skandal som ledde till stora politikeravhopp för några år sedan), inte minst ur den enskilda människans perspektiv.

Den enskilda människan porträtteras i denna film av Meryl Streep, som ger änkan och pensionären Ellen Martin ett ansikte. 

Ellen förlorar sin man i en båtolycka, men företaget (där Vänner-skådisen David Schwimmer spelar den ansvarige) har sin försäkring i ett bolag som i sin tur har sina försäkringar i ett sammelsurium av bolag. Bakom namnunderskrifterna sitter aningslösa målvakter.

Alla blir rika, förutom försäkringstagarna och bankkunderna.

Anna Norling

Det är finansvärlden i sin kärna. Ingen har ansvar, men miljarder delas ut i vinster.

Alla blir rika, förutom försäkringstagarna och bankkunderna. Ellen bestämmer sig för att ”follow the money”, och hamnar i Panama. 

Laundromat är uppdelad i olika avsnitt där filmens ciceroner: Jürgen Mossack och Ramón Fonseca Mora, guidar oss genom finansvärldens orimligheter.

För den som kommer ihåg Panamaskandalen ringer namnet Mossack Fonseca bekant. Det var namnet på den advokatfirma som då var en av världens största när det handlade om skatteflykt och skapandet av skalbolag och brevlådeföretag, och hade en avgörande roll i skandalen.

De görs så bra att de riktiga Mossack Fonseca nu stämt Netflix och Soderbergh för porträtteringen.

Anna Norling

I Steven Soderberghs film görs de båda advokaterna av de erfarna skådespelarna Gary Oldman och Antonio Banderas. Bara det en anledning att se filmen. De görs så bra att de riktiga Mossack Fonseca nu stämt Netflix och Soderbergh för porträtteringen.

Men, den stora behållningen i Laundromat är Meryl Streep. Hon är fantastisk i denna ironiska, varma och roliga uppgörelse med det finansiella systemet vi har placerat oss själva i. 

Missa inte de sista fem minuterna. 

Omslaget till The Laundromat. En spargris med solglasögon står på en hög med sedlar.
The Laundromat
(Netflix)

Regi: Steven Soderbergh

I rollerna: Meryl Streep, Antonio Banderas, Gary Oldman, med flera