Branschen förenklar för permittering – men inte klart för korttidspermitteringar
Målareförbundet och Måleriföretagen har kommit överens om att förenkla reglerna för permitteringar enligt kollektivavtalet. De av regeringen aviserade korttidspermitteringarna har ännu inte införts i måleribranschen.
– Reglerna gäller endast permitteringar som är direkt kopplade till corona och dess påverkan på branschen, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

(Bilden har inget samband med texten)
I Måleriavtalet finns en del som heter Avtal om anställningsskydd. I det har parterna kommit överens om kompletterande bestämmelser till lagen om anställningsskydd.
Parterna har anpassat lagen till måleribranschens speciella förhållanden.
Paragraf 8 handlar om arbetsgivarens rätt att permittera. Det innebär att målaren lämnar arbetsplatsen vid arbetsbrist utan att anställningen upphör.
Permitteringslönen utgörs av tidlön, det vill säga garantilön plus individuellt tillägg.
Nu har Målareförbundet och Måleriföretagen enats om att tillfälligt införa förenklade regler med anledning av coronapanepedemin.
– Reglerna gäller endast permitteringar som är direkt kopplade till corona och dess påverkan på branschen, säger Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef.
Förenklingen avser att underlätta förhandlingsprocessen i enlighet med §11 MBL mellan arbetsgivare och lokal facklig organisation.
Arbetsgivaren kan med dessa förenklade regler upprätta en kollektiv förteckning med uppgifter om de permitterades namn och personnummer (utom de fyra sista siffrorna) samt första permitteringsdag.
Den upprättade förteckningen skickas till berörd lokal facklig organisation med kopia till berörd MB-grupp eller kontaktombud.
Därmed har arbetsgivaren fullgjort sin förhandlingsskyldighet i denna speciella situation.
Målaren ska informeras genom en skriftlig underrättelse till den enskilde arbetstagaren.
Överenskommelsen gäller fram till och med den 4 maj 2020 om ingen av parterna säger upp den innan dess.
Den här överenskommelsen avser de permitteringar som redan finns i Måleriavtalet.
De korttidspermitteringar som regeringen beslutat om där regeringen betalar en del av lönekostnaden kräver ett avtal mellan branschens parter.
Där pågår en diskussion mellan Målareförbundet och Måleriföretagen i Sverige AB.