– Det är ett annorlunda år och vi har fått anpassa oss till de förutsättningar som råder just nu. Åldersreglerna för tävlande i EM medger att deltagare kan vara lite äldre än i övriga tävlingar och nu passar vi på att testa att skicka en målare som tävlat tidigare och dessutom varit verksam i branschen ett par år. Det ska bli oerhört kul att följa, säger Jonas Lindberg som är ansvarig på kansliet för Måleribranschens yrkesnämnd och utbildningsansvarig på Måleriföretagen.

Måleribranschens yrkesnämnd har beslutat att försöka genomföra ett Måleri-SM i egen regi i november.

Det är ett annorlunda år och vi har fått anpassa oss till de förutsättningar som råder just nu.

Jonas Lindberg, Måleribranschens yrkesnämnd

Nio unga målare har kvalificerat sig. De tävlande med de tre bästa resultaten från SM bildar efter årsskiftet Målerilandslaget med siktet inställt på VM i Shanghai 2021. 

Arrangören hoppas kunna genomföra Yrkes-SM vid ett senare tillfälle. Här är en bild från invigning 2018.

Covid-19

Yrkes-SM har ställts in – hoppas på nytt datum

Nyheter

Men innan dess behöver branschen utse en tävlande till Yrkes-EM i Graz, Österrike i januari.

Valet föll på Malin Arkelöw som kom tvåa i Måleri-SM 2016. Hon arbetar idag på Familjen Byggare utanför Stockholm.

– Det känns jätteroligt att få komma tillbaka till tävlingsnerverna. Jag tycker om att möta motståndarna och börja på detaljmålningen igen. Att verkligen göra det bästa man kan, säger Malin Arkelöw.

Nu väntar en tuff höst med arbete kombinerat med träning av alla moment som ingår i tävlingen. 

Bildöverföringen, när man mäter upp en bild på väggen enligt en viss skala, är inget man gör på jobbet.

Malin Arkelöw, tävlande i Yrkes-EM

– Jag behöver träna på finishen och att få upp tempot. Lika bildöverföringen, när man mäter upp en bild på väggen enligt en viss skala, är inget man gör på jobbet. 

Hon kommer att träna på sin gamla skola, Fredrika Bremer, där också hennes tidigare lärare och coach Mattias Maurin finns. Landslagets coach Björn Nilsson kommer också att coacha henne fram till EM.

Även lackerarnas yrkesnämnd planerar att utse en vinnare vid ett eget SM eller tillsammans med IF Metalls yrkesgrupper i motorbranschen.

Branschernas yrkesnämnder som ansvarar för tävlingsverksamhet och utbildningsfrågor är ett samarbete mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna.