Sedan 2015 har Folksams kunder haft rabatt på olika hemlarm med installation från Verisure. Men när avtalet skrevs så fördes en klausul in i avtalet om krav på kollektivavtal.

Skyltar med strejkö-meddelanden på

Göteborg: Elektri­ker­nas strejk har börjat

Nyheter

– Det har vi med alla våra leverantörer, det är ett krav för att man ska vara leverantör hos oss, säger Kent Lindmark, chef för skadeförebyggande på Folksam.

Kent Lindmark berättar att uppföljningar med företaget har skett med jämna mellanrum, inte minst där diskussioner om gällande kollektivavtal har tagits upp.

– För det fanns vissa delar i deras organisation där detta saknades. Framförallt under den senare tiden efter de genomförde en omorganisation, vilket innebär att de har ett flertal franchisetagare, och alla dessa har inte kollektivavtal.

Elektrikerna är en viktig partner för oss, en prioriterad samarbetspartner, så med den här bakgrunden är det inget konstigt att vi avslutar samarbetet.

För ett drygt år sedan löpte avtalet mellan Folksam och Verisure ut, och Folksam valde då att inte förlänga avtalet.

– Dels handlade det om att vi inte ville vara avtalsbundna, vi vill kunna anpassa oss till andra leverantörer, eftersom det sker så mycket med tekniken på den här marknaden, vilket kan göra det såväl enklare och billigare för den enskilda kunden, säger Kent Lindmark, och tillägger:

– Sedan fanns såklart även den här frågan om kollektivavtal i bakgrunden, att man inte lyckades driva det ända i hamn, ut till alla franchisetagare.

Kent Lindmark
Kent Lindmark, Folksam.

Inget avtal alltså, men dialogen mellan Folksam och Verisure har fortsatt, och Verisure har legat kvar som ett erbjudande för Folksams kunder, bland andra leverantörer.

En röd, tecknad näve med en mikrofon, framför en stor samling tecknade figurer

Elektrikerna var­slar larm­företag efter strid om koll­ektiv­avtal

Nyheter

Så inträffade konflikten i Göteborg, där Elektrikerna varslade ett av Verisures franchiseföretag om blockad och arbetsnedläggelse, på grund av att företaget vägrat teckna kollektivavtal med förbundet.

– Ja, sedan kom ju då det här lite mer dramatiska som vi fick besked om i veckan, att det finns en konflikt mellan Elektrikerna och ett av Verisures franchiseföretag. Så nu har vi beslutat att nu plockar vi bort dem helt och hållet, från vår säkerhetsbutik och från vår hemsida. Så nu är de inte längre med som ett möjligt alternativ, säger Kent Lindmark.

Vad har ni fått för respons från Verisure?

– Ingen annan än att de tycker att det är tråkigt att samarbetet upphör. Men Elektrikerna är en viktig partner för oss, en prioriterad samarbetspartner, så med den här bakgrunden är det inget konstigt att vi avslutar samarbetet.