Ett exoskelett är en stödstruktur på utsidan av kroppen, ett yttre skelett, och finns i djurvärlden exempelvis hos spindlar och kräftdjur.

David Persson

Skydds­om­bud­en tycker till om exo­skelett­et: ”Vi får vara vak­samma”

Materialnytt

Till EXO-01 har Hilti samarbetat med biomekanikföretaget Ottobock som är experter inom området och skapat flera liknande hjälpmedel.

Det handlar om en sele med en helt mekanisk lösning som flyttar belastning från axlar och armar till de starkare benen och höfterna.

Du hänger på dig EXO-01 som en ryggsäck, knäpper midje- och bröstbälte samt remmar runt överarmarna. Skelettet kan storleksjusteras i sid- och höjdled och stödet/ lyftkraften regleras steglöst med en skruvratt.

Axlar och armar är stora problem för oss. Jag är själv förskonad från större bekymmer men att någon tittar på det här är bra.

Johnny Brandborg, Hammarö Måleritjänst i Karlstad

– Det är nog lite individuellt hur mycket man vill ha, du ska inte använda muskler för att få ned armarna. Det tog ett tag men sen hittade jag ett bra läge för mig, säger Johnny Brandborg.

Han jobbar mycket inom nyproduktion med villor med gipsade tak och har mest ros – men också ris – att utdela.

– Jo, men jag tyckte om den. Känslan är att det inte alls sliter lika mycket på kroppen. Jag gjorde en 160 kvadratmeter tak och… Jag har nog aldrig kunnat köra på så.

– Speciellt med slipmaskin i händerna, som det är lite tyngd i, hjälpte det till, säger Johnny Brandborg.

Johnny Brandborg
Johnny Brandborg jobbar på Hammarö Måleritjänst i Karlstad.

Flera plus för hjälpen i det tunga monotona arbetet som slipning och spackling uppåt, menar han. 

– Men det var mest till tak kände jag. När jag började med väggar så hängde jag faktiskt av mig den. Då den inte hjälpte till så mycket var den mest i vägen.

Det var inga konstigheter att ställa in remmar och stag, men tog ändå en 10-15 minuter i början. Därför skulle Johnny helst se den som ett personligt hjälpmedel som du slipper omjustera. 

– Att den är din och färdig att hänga på sig. Det där med tid är ju något det är ont om i dag och då blir det en tröskel.

Men med en prisklass runt 20 000 kr lär Hiltis stora kunder bli hyrföretagen till en början. 

– Ett annat minus var armremmarna runt biceps, de var för stora för mig så jag fick ha en tröja under, de glappade, och ja, du får skriva det, skrattar Johnny Brandborg som summerat är nöjd.

– Ja, axlar och armar är stora problem för oss. Jag är själv förskonad från större bekymmer men att någon tittar på det här är bra.