Arne Urskov är sales manager på Egatec, som introducerar Mate Exoskeleton i Danmark och snart även Sverige.

Det är en italiensk uppfinning som du hänger på dig likt en ryggsäck med midjebälte, bröstrem och ett par remmar som fästs runt överarmarna.

Det är lite Robocop-känsla över det hela vid en första titt, men det är egentligen en enkel lösning helt utan cyborg-teknik.

Ju högre du lyfter överarmarna och därmed ju tyngre det blir, desto mer hjälpkraft får du av fjädrarna.

Arne Ursko, sales manager på Egatec

Mate är helt passivt mekanisk och det behövs alltså inga batterier eller sladdinkoppling. Istället är det fjädrar som lyfter armarna uppåt som hjälp.

Du får en ”lyfthjälp” från 20 graders vinkel och uppåt och i stället hamnar en del vikt på de starkare höfterna och benen.

– Ju högre du lyfter överarmarna och därmed ju tyngre det blir, desto mer hjälpkraft får du av fjädrarna, säger Arne Urskov.

Fjädrarna vill vara i uppläge och du får ”ta i” för att få ned armarna beroende på vilken vikt du ställer in dem på. Mate kan ställas in i sju olika tyngdlägen mellan ett till 4,5 kg.

En person arbetar med exoskelettet på

Med ett extra skelett på utsidan av kroppen minskar belastningen på muskler och leder. Ett ställbart fjädersystem hjälper till att lyfta upp till 4,5 kg vilket är ungefär vad din arm väger. Mate Exoskeleton börjar säljas i Sverige under året.

Bild på exoskelettet

Mate exoskelett tar en del vikt och minskar tryck och tyngd på axlar och nacke.

– En arm väger ungefär 5 procent av din kroppsvikt och du ska kunna använda den här antingen du är liten eller stor till växten, säger Arne Urskov.

Lagom inställd tar du bort i princip hela vikten av armen och belastningen på armar och nacke minskar betydligt då det bara är verktyget, slipen eller rollerskaftet du lyfter eller håller.

Den visades nyligen på målarmässan i Nyborg, men marknaden är förstås alla arbetsplatser där armarna används aktivt över hjärthöjd. 

Det är dock inget billigt hjälpmedel för varje verktygslåda; Priset ligger på 37 000 dkk plus moms, men då ingår leverans och en lektion i hur den ska användas. Mate finns i två olika storlekar, S/M och M/L och väger i sig självt ungefär fyra kg. Den beräknas börja säljas i Sverige under år 2020.

Här kan du se en hur Mate Exoskeleton fungerar:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL1tWj4BkowhIiLCv6lvPmxpITgXN6eEq2

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Så här säger facket om Mate Exoskeleton:

I Danmark har Mate Exoskeleton funnits i ett år ungefär och testats av olika yrkesgrupper, däribland målare.

Danska Målareförbundet har uttalat sig positivt, men poängterar samtidigt att ett sådant här, förhållandevis dyrt, hjälpmedel inte får tas som intäkt för att pressa målare ytterligare.

Det ska enbart ses som ett personligt hjälpmedel, menar förbundet och höjer ett varnande finger.

– För oss är det extremt viktigt att exoskelettet används till att förebygga och avlasta och inte bara som ett verktyg att optimera produktivitet och profit, säger Tonny Olsen, vice ordförande i Danska Målareförbundet till förbundets egna nyhetsblad, Fagbladet Maleren.