Skyddsombud från hela Region 2 träffades för utbildning och fick i samband med det titta närmare på EXO-01 med en av Hiltis säljare.

Johnny Brandborg arbetar mad takmålning med exoskelettet på sig

Johnny testar exoskelettet: ”Jag har nog aldrig kunnat köra på så”

Materialnytt

– Intressant produkt och samtidigt hade vi en riktigt bra diskussion. Dels tyckte vi väldigt, väldigt bra om detta; En liten och smidig hjälp främst vid spackel och slipning i tak som båda är tunga och statiska arbeten. 

– Däremot när du målar så finns det ju ställbara ergonomiska skaft och använder du dem rätt så behöver du inte lyfta händerna över huvudet alls, säger David Persson.

Som hjälpmedel och förebyggande mot skador klart positivt och ett steg i rätt riktning, blev omdömet. 

Det får inte användas som anledning att optimera och pressa målaren ännu mer. Vi får vara vaksamma där.

David Persson, Rso i Målarnas avdelning 6

Men då det är ett ganska kostsamt hjälpmedel, runt 20 000 kronor, så finns risk att arbetsgivare nyttjar det i fel syfte.

– Det här får inte bli en förevändning för att slippa arbetsrotation eller att pressa på takten ännu mer. Det krävs fortfarande riskanalyser på arbetsplatsen. Det får inte användas som anledning att optimera och pressa målaren ännu mer. Vi får vara vaksamma där. 

Några rent praktiska frågor uppstod också. Målarnas facktidning tog dem vidare till Hiltis produktchef i Sverige, Fabian Tenill som är nöjd med samarbetet med biomekanikföretaget Ottobock.

– Det här är superspännande och ett nytt produktområde vi öppnar, säger han.

Fabian Tenill
Fabian Tenill, produktchef Hilti Sverige

Kan hjärtat ta stryk om du nu klarar att ha armarna uppåt längre tid?

– Flera tester har gjorts och Ottobeck har en väldokumenterad bakgrund inom detta området; Våra tester säger nej. En studie visar att med EXO-01 på så sänks pulsen vilket generellt visar på mindre belastning på hjärtat.

– Du kan inte heller lura kroppen, den känner fortfarande om du får för lite blod i fingrarna eller om något gör ont. Med eller utan exoskelettet måste man såklart vara uppmärksam på kroppens signaler.

Armar och axlar får hjälp, men nacken får inget stöd (ev. mollykudde). Kommer ett nackstöd till EXO-01?

– Det här har fått enormt mottagande i Sverige och vi tittar förstås på fler hjälpmedel ganska brett inom vanliga arbetsmoment i branschen. Nacken är ett problem så klart, men vi har ingen produkt färdig i dagsläget, säger Fabian Tenill.