Orsaken till varslet är enligt fackförbundet att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel inte vill höja lönerna för anställda inom handelsbranschen i nivå med andra branscher.

En knuten näve framför eld, med Handels logga monterad över

Handels varslar om storstrejk

Avtal 2020

Arbetsgivarparten har enligt facket inte heller tillmötesgått Handels krav på tryggare anställningar.  

Målarna skriver i sitt uttalande: ”Majoriteten av arbetare däribland handelsanställda har slitit hårt under pandemin och inte kunnat jobba hemifrån. Arbetare har stått mitt i smittan och nu är det dags att betala notan. Självklart måste svensk handel gå med minst hela märket inklusive den låglönesatsning som ingår.

Arbetsgivarna vägrar också att se och åtgärda de omfattande problemen med otrygga anställningar inom handeln. Det är både oansvarigt och otacksamt av arbetsgivarna att tvinga fram en strejk i det läge som samhället nu befinner sig i.”