Som Målarnas skrivit tidigare sökte och fick Orkla 1,8 miljoner kronor av Vinnova för ett projekt kallat Framtidens målarpensel. Lika mycket satsade företaget själva.

Sedan starten 2018 är det svenska varumärket Anza som drivit det hela ihop med en rad olika forskningsinstitut.

Projektet är det största hittills för utvecklingsavdelningen med bas i Bankeryd och helt unikt; Någon forskning på den här nivån har inte gjorts tidigare.

Syftet är att skapa den optimala penseln samt ta fram en matematisk modell för hur man räknar fram detta för olika färger och underlag.

Vi jobbar på med projektet. Svårt att säga när men, om ett halvår, ett år sådär hoppas jag kunna avslöja mer.

Fredrik Heinsjö, utvecklingschef Orkla House Care

En slags räknemall som tar hänsyn till hålrum, borsthuvudets uppbyggnad, strå- och fiberkomposition, tjocklek, upptagningsförmåga vid olika viskositeter… ja, allt som tidigare bara förbättrats av ren erfarenhet, från tillverkare och användare, vill man sätta på pränt rent vetenskapligt. 

I projektet ingår också att titta på miljömässigt sjyssta metoder för att ta fram syntetfiber, strån, som är exakt lika vilket är en förutsättning.

Den största fibertillverkningen sker i dag i Kina och anses i hela branschen ha grundläggande problem både kvalitets- och miljömässigt; En del av produktionen görs på kemisk väg.

Men pandemin försenar vissa arbeten samtidigt som Anza har fått sätta in alla klutar på hemmaplan för att hänga med i produktionen när alla hemmafixare fått tid till sina projekt.

– Efterfrågan har ökat enormt, ja, det har varit helt galet och som det verkar nu så fortsätter den tendensen. Hur mycket som är tillfälligt eller en mer bestående marknad är svårare att säga.

– Men vi jobbar på med projektet. Svårt att säga när men, om ett halvår, ett år sådär hoppas jag kunna avslöja mer, säger Fredrik Heinsjö.

Fotnot

Framtidens målarpensel drivs och koordineras av Orkla House Care i Bankeryd med hjälp av RISE, Research Institutes f Sweden, Norner, Tronrud Engineering samt ZACCO.

Vinnova kallas Sveriges innovationsmyndighet och lyder under Näringsdepartementet. Årligen delas tre miljarder kronor ut till forskning och projekt inom hållbar tillväxt.