Överenskommelsen har anpassats för att få med LO på tåget. Och nu har alltså såväl IF Metall som Kommunal accepterat överenskommelsen.

LO-borgen i Stockholm, ett förstoringsglas monterat över som zoomar in på ordet Las. Ett porträtt av Mikael Johansson är monterat till höger.

Frågan om förändringar i Las

Mikael Johansson om IF Metall och Kommunal: ”Allvarligt”

Nyheter

Det var den 16 oktober som PTK och Svenskt näringsliv ställde sig bakom överenskommelsen samtidigt som ett enat LO sade nej.

Nu har förändringar i överenskommelsen gjorts bland annat vad gäller visstidsanställningar och hyvling.

Enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin säger Kommunal ja till överenskommelsen bland annat på grund av att allmän visstidsanställning föreslås avskaffas samt att hyvlingen föreslås begränsas.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Allmän visstid föreslås avskaffas och istället ersättas av något som heter särskild visstidsanställning. Med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning för att konverteras till en tillsvidareanställning – det har tidigare varit 24 månader.

Dessutom lyfter Tobias Baudin förslaget på omställningsavtal.
Förslaget innebär lite förenklat att den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst 8 år har möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år.