När Målarnas facktidning når Målarnas ordförande Mikael Johansson ber han flåsande att få återkomma.

– Jag är tvungen att göra av med lite negativ energi, säger han från crosstrainern.

En röd skylift med nedfälld kran

Målare klämdes nästan av skylift – händelsen utreds

Nyheter

IF Metall och Kommunal gick på fredagen ut med att de efter nya förhandlingar anslutit sig till Svenskt näringsliv och tjänstemannafacken PTK:s uppgörelse om LAS. De båda fackförbunden säger att de nått tydliga förbättringar om visstid och hyvling. Det finns även bra regler om kompetensutveckling och inhyrning i överenskommelsen enligt dem.

De övriga förbunden inom LO har inte haft insyn eller sett någon överenskommelse.

– Att två LO förbund går vid sidan om alla andra där de egna förbundens intresse får gå före de gemensamma, det försvagar oss, säger Mikael Johansson.

– Det här är en tung dag för en LO kramare.

Ingen av oss är stark nog att klara utmaningarna själva, vi behöver varandra. När då två tungviktare kör själva så är det mycket allvarligt.

Mikael Johansson, ordförande Målarna

För även om Mikael Johansson tillsammans med sitt förbund och andra förbund inom 6F kritiserat märket och även utrett om det är bästa modellen för framtiden så har Målarna stått i främsta ledet och försvarat låglönesatsningar trots att det inte träffar deras egna medlemmar och Mikael Johansson är övertygad att LO behövs.

En lackerare som arbetar i skyddskläder, med loggan för Avtal 2020 samt MAF:s och Målarnas loggor monterat över

Lackbranschen

Maktkamp om lackavtalet – här parternas avtalskrav

Avtal 2020

– Ingen av oss är stark nog att klara utmaningarna själva, vi behöver varandra. När då två tungviktare kör själva så är det mycket allvarligt.

Han har en stark oro för var federationen tar vägen. Till exempel bär LO tillsammans bemanningsavtalet och omställningsförsäkringen.

– Förbundens överenskommelse och den fortsatta hanteringen måste bli föremål för fortsatt diskussion i LO styrelsen redan på måndag när vi träffas, säger Mikael Johansson.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inte kritisk till förbundens agerande. Hon skriver på organisationens Facebooksida att det står varje förbund fritt att teckna de avtal de finner är bra för deras medlemmar.

­– Nu ska vi på LO titta på det nya avtalet, analysera innehållet och kommer därefter att avgöra hur vi ska gå vidare, skriver Susanna Gideonsson och fortsätter:

– Ibland kan det vara bra att kika i backspegeln. Det var inte så att alla LO-förbund skrev under det nuvarande Saltsjöbadsavtalet från 1938 heller.  Sammanhållningen är inte alltid total, men vi backar upp varandra. Det är vår styrka, och den har inte minskat.


Fler röster:

Porträttbild på Anders Andersson
Anders Andersson Ombudsman förbundskontoret

På den svenska modellens altare offrar nu Kommunal och IF metall målaren på den lilla arbetsplatsen, hemtjänstarbetaren på det lilla privata företaget och alla de industriarbetare som arbetar på mindre verkstäder! De offrar en majoritet av arbetarklassen för att rädda Socialdemokraterna men förstår inte att de gräver deras grav ännu djupare (…)
Allt snack om att det är bättre att förhandla än att inte göra det, är en vansinnig logik. (…) Att ha förhandlat fram skit är såklart sämre än att inte ha gjort det.
När man som fackförbund hyllas av Centern och Liberalerna bör man nog fundera på vilket ”ansvar” det är man egentligen tagit och ännu viktigare för vem!

Bild: Helena Forsberg

Johan Redén
Johan Redén 1:e ombudsman och kassör i region 2

IF Metall och Kommunal, arbetarrörelsens dödgrävare. Hoppas verkligen de ”vinster” ni gör nu är värt priset! För vi andra håller er ansvariga.

Bild: Helena Forsberg

Jimmy Gårdfalk ombudsman och ordförande avdelning 8

IF metall och Kommunal sålde just ut arbetarrörelsen! Kanske läge att köra var och en för sig även i avtalsförhandlingarna med. Men man ska avsluta positivt. 29 månader kvar att övertyga alla jag träffar att det inte finns något av Industrin satt märke!

Porträttfoto av Urban Pettersson
Urban Pettersson ordförande Elektrikerna

Elektrikerna står fast vid den överenskommelse som finns inom LO och vi anser att Svenskt Näringsliv och PTK:s förslag om LAS inte kan ligga till grund för lagstiftning, då det inte ens i närheten löser de problem vi ser på dagens arbetsmarknad.
Det vilar nu ett stort ansvar på IF Metall och Kommunals axlar. De må ha tagit ett beslut utefter vad de tror är bäst för sina medlemmar, men det påverkar alla arbetare i hela Sverige.

Bild: Gustav Gräll

Svenska Transportarbetareförbundet Förbundsstyrelsen

Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO familjen dagen efter vi fattar beslut.(…) Frågan är väl om Kommunal och IF Metall borde eller ens vill tillhöra LO i framtiden

Porträttfoto av Valle Karlsson
Valle Karlsson Seko

Vad vi kan se görs ytterligare en del kosmetiska förändringar i förhållande till Svenskt Näringslivs och PTKs uppgörelse. Men dessa är inte ens nära att lösa de gigantiska problem vi ser på dagens arbetsmarknad, eller för den delen nå de gemensamma mål vi varit överens om inom LO. Men priset vi skulle få betala för dessa justeringar i form av kraftigt försämrad trygghet för våra medlemmar är alldeles för högt. (…) Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LOs roll framöver måste vi nu analysera

Bild: Pernille Tofte/Seko