Ricky Johansson målar under ett tak utomhus.

– Det är ett härligt jobb, säger nyexade målaren Ricky Johansson. Och allra mest tycker han om att jobba utomhus i friska luften.

Ricky Johansson tycker att lärlingsutbildningen är bästa sättet att lära sig yrket – men han gick själv på en mina till att börja med.

– Jag var på en firma i två-tre år men lärlingsboken sattes inte igång. Inget av det jag gjort fanns dokumenterat, säger han.

När han började på Leif Olssons måleri hjälpte hans nya arbetsgivare och facket honom, så att han fick ett antal timmar och inte behövde börja från noll.

Han har gått som individuell lärling, det som av många kallas traditionell lärling, och lärt sig genom att arbeta med många olika människor.

Många kan kalla sig målare. Jag hade en kompis som aldrig jobbat som målare men startade företag.

Ricky Johansson, målare

Det och att han varit på ett stort företag där han fått prova allt inom yrket tycker han varit det bästa med sin utbildning.

– Alla målare gör olika för att komma till slutprodukten. Jag har plockat upp kunskap från många kunniga människor och valt det som passar mig bäst.

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är genom att gå gymnasieprogrammet bygg- och anläggning inriktning måleri.

Under skoltiden gör eleverna praktik, och visar man intresse för att lära sig finns goda möjligheter att efter 3 år i skolan få lärlingsplats och bli färdigutbildad på företaget.

Individuell lärling är en möjlighet för de över 19 år som inte gått bygg- och anläggning att bli utbildade på ett måleriföretag. 

Ricky Johansson sitter på en stegpall utomhus.

Det är jävligt kul att träffa många olika människor. Det är mycket miljöombyte och frihet. Ett härligt jobb.

Ricky Johansson, målare (Foto: André de Loisted)

Kollegorna tog emot Ricky Johansson bra och som han själv säger ligger det i deras intresse att lära lärlingen bra, annars får de göra om när det blir skit.

Målarna på Leif Olssons måleri mäter merparten av jobben, så ackordet har han också lärt sig – och även fått information av arbetsgivaren. Kursen ”Din lön” som facket håller i har blivit framflyttad på grund av corona.

Lärlingstiden avslutades med gesällprovet, och det tycker Ricky Johansson är viktigt. Nu har han papper på sin utbildning. 

– Många kan kalla sig målare. Jag hade en kompis som aldrig jobbat som målare men startade företag. Det är viktigt att kunna visa att man är utbildad målare.

Han berättar att han trillade in på måleriet och han tycker om det.

– Det är jävligt kul att träffa många olika människor. Det är mycket miljöombyte och frihet. Ett härligt jobb.

Just nu målar han underslag på hus där det pågår ett stort takbyte – och utvändiga jobb är det han älskar mest.

Tre målares tips till lärlingar

Ricky Johansson
Ricky Johansson Helsingborg

– Det är viktigt att söka sig till ett bra företag. Allt ska vara i sin ordning, lärlingsboken ska sättas igång. Man märker om de tar tag i saker direkt. Om inte, leta dig vidare. Man är ung och vet inte riktigt vad som gäller men all information finns på MYN:s* hemsida. Var med i facket så du kan få hjälp.

*Måleribranschens yrkesnämnd

Bild: André de Loisted

Tina Löfgren
Tina Löfgren Enköping

– Gör ditt bästa, undvik att pilla med mobilen under dagen, kom ihåg vattenflaskan. Visa intresse och vilja att lära – det räcker långt.

Bild: Privat

Louise Winbo-Nord
Louise Winbo-Nord Trollhättan

– Lyssna och lär av kollegorna, testa deras tips men gör på sättet som passar dig bäst. Det är du som måste stå för det färdiga resultatet.

Bild: Privat