Snart har jag skrivit min sista insändare. Jag är 63 år och några månader och skall max jobba till 65.

Den dagen jag blir pensionär kommer jag försvinna från det fackliga eftersom jag anser att facket inte skall styras av pensionärer.

Jag är orolig för facket. Jag upplever att facket sågar av den gren det sitter på – nämligen kontakten med sina medlemmar.

För något år sedan fick vi en ny ombudsman till min avdelning. Han var en föreningsmänniska och skulle stärka vår avdelning. Nu har han slutat och börjat på förbundet.

Jag är rädd för den nya tanken att dom bästa ombudsmännen skall vara på förbundet.

Nisse Lindholm, målare i Göteborg

Hur skall våra förtroendevalda känna någon trygghet i det fackliga arbetet när dom som skall vara tryggheten i det fackliga arbetet slutar?

Jag är rädd för den nya tanken att dom bästa ombudsmännen skall vara på förbundet. Det är i det vanliga, dagliga fackliga arbetet dom bästa fackliga ombudsmännen behövs för att stötta dom fackliga förtroendevalda – i synnerhet dom nyvalda.

Hur många hoppar inte av för att dom inte tycker att dom får det stödet dom behöver?

Jag har i alla år tjatat om att dom nya förtroendevalda behöver mentorer, fackliga kamrater som finns för dom, som håller kontakten med dom. En person dom alltid kan ringa till, men som även uppmuntrar och ger tips och förslag.

Nu skulle äntligen den nya ombudsmannen ta tag i frågan om mentorer, men nu har han slutat.

Facket är att människor träffas och bygger relationer. Det är det som får nya fackliga förtroendevalda att våga ta ansvar.

Nisse Lindholm, målare i Göteborg

Vi har fått en annan ombudsman och jag lägger ingen skuld på honom att han skulle vara sämre. Jag hoppas han bryter trenden och stannar hos oss länge.

Facket är verksamhet, facket är att människor träffas och bygger relationer. Det är det som får nya fackliga förtroendevalda att våga ta ansvar. Att dom personer man litar på finns bakom en och ger trygghet.

Jag har några andra saker jag måste ta upp, som blockerar mig. Nu känns det som att skriva insändare är det enda sättet att påverka eftersom motionsbehandlingen i min avdelning har legat på is sen coronapandemin.

Hur skall jag kunna påverka mitt fackförbund när alla dörrar är stängda? Så jag hoppas att ni som läser det här och har möjlighet att påverka gör det för vårt förbunds skull.

Jag tycker att det borde finnas en mailadress dit man kunde skicka avtalsförslag, när som helst under avtalsperioden – inte bara inför en avtalsrörelse.

Är man inne, alltså sitter i en styrelse, så får man reda på allt. Är man ute och sitter inte i någon styrelse, så når inte informationen en.

Nisse Lindblom, målare i Göteborg

Sen vill jag ha mer information och diskussion om vad som händer i facket. Är man inne, alltså sitter i en styrelse, så får man reda på allt. Är man ute och sitter inte i någon styrelse, så når inte informationen en.

Vad diskuteras på förbundsmöten och kongresser? Varför har vi inga möten inför dessa, där alla medlemmar kan komma och diskutera vilka frågor sektionen eller avdelningen står bakom?

Jag vet att information inte är lätt och jag förstår att Målarförbundet gör mycket för att öka aktiviteten, för facket vill givetvis ha många fler aktiva.

Kommunikationen i förbundet behöver bli bättre.