Joakim Johansson i Målarnas gula refelxjacka

Joakim Johansson ser fram emot att som ny ombudsman möta medlemmarna på deras arbetsplatser runt om i avdelning 3.

Han tillträdde som ombudsman för tre månader sedan i samband med att Jakob Nilsson fick jobb centralt med organisering och rekrytering.

Joakim Johansson har jobbat heltid några år i avdelning 8 och haft nära samarbete med ombudsmännen.

Han tycker sig ha bra koll på arbetsmarknaden där och har nu märkt att det funkar helt annorlunda i Göteborg.

– I Linköping och Norrköping är vår bransch så liten och folk rör sig mycket så man känner igen varandra, nätverkar och är inte så anonym. I Göteborg känner inte folk varandra, man kan vara mer anonym. Problemet om man inte vet vilka som jobbar på grannfirman och inte pratar är att då vet man inte vad man ska tjäna. Det är mer fackliga frågor kring utländsk arbetskraft, fler ärenden och det händer mer på företagen, säger Joakim Johansson och fortsätter:

– Däremot har jag hittills inte haft ett enda telefonsamtal om att nån fått för lite reseersättning, det är ett vanligt ärende på landsbygden där man jobbar på ett större geografiskt område.

Vill bidra lokalt i stället för att förändra världen

Joakim Johansson yrkesbakgrund som målare har han i Västervik och det var där han hade sina första fackliga uppdrag som sektionsordförande och MB-ombud på företaget.

De senaste åren har han jobbat som studieorganisatör. Han är en utpräglad föreningsmänniska som också lagt sitt engagemang i andra föreningar såsom kretsordförande i Naturskyddsföreningen.

– Jag har svårt att sitta på läktaren när saker som är fel händer. Jag vill vara involverad och min filosofi är att bidra lokalt i stället för att förändra världen.

Börjar med ”swat-insatser” i september

I avdelning 3 finns en bra energi i det fackliga arbetet med ny styrelse och mycket som händer. Kontoret har flyttat från det centrala Järntorget till Delsjömotet lite utanför innerstan.

Lokalerna delas med Byggnads, Fastighets och Elektrikerna. Joakim Johansson berättar om vad som är på gång:

– Såvida folk inte blir sjuka och pandemin förstör så börjar vi i september med swat-insatser. Vi ska samla stora trupper med förtroendevalda och besöka arbetsplatser för att skapa fackligt engagemang. Vi kommer att fokusera i olika delar av avdelningen och träffa så många som möjligt.

– Branschutbildningar ska genomföras och jag tillsammans med ordförande Leo Koivisto ska försöka få igång MB-verksamheten på några företag.

Hittar återhämtning i flugfiske

När Joakim Johansson är ledig så tillbringar han mycket tid i naturen för att flugfiska, vandra, fotografera och plocka svamp.

– Flugfiske är anledningen att gå upp ur sängen. Det är där jag hittar återhämtning.

Han berättar att de i avdelning 8 körde studiecirklar och en gång om året fiske med övernattning.

– Det glöms ofta bort det viktiga med att bygga relationer utanför det fackliga.

Joakim Johansson

 • Ålder: 33 år
 • Bor: Landvetter
 • Familj: Singel
 • Intressen: Flugfiske, fotografering, spelat i punkband
 • Kör: Skoda
 • Äter helst: Allt utom lakrits. Väldigt matintresserad och brukar variera med rätter från olika länder.
 • Dricker helst: Mousserande vin och öl, kan bli en bilresa till champagne för vinprovning fram över.
 • Läser: Allt. Läser mycket i omgångar. Jag gillar en bra välskriven historia sen kan det vara deckare eller historiskt kärlekshistoria det spelar ingen roll. Gillar böcker i genren naturromantik om frihet.
 • Lyssnar på: Bred musiksmak men hjärtat i snabb punk och hardcore scenen. Svensk trallpunk gärna med politiska texter.
 • Tittar på: Allätare men har ett filmintresse så det blir ett par filmer i veckan. En välgjord film så spelar det ingen roll vilken kategori. The Hurricane är en bra film.
 • Drömresmål: Har gjort mina drömresor till Nya zeeland för att fiska och till Island, men det finns några äventyr jag skulle vilja ge mig ut på. Vandra gröna bandet från Grövelsjön till Treriksröset. Jag skulle vilja åka till norra Canada och paddla och vandra.
 • Förebild: Min familj kan inspirera mig på olika sätt och jag har alltid älskat Stephen Hawking för att han hade ett så tragiskt livsöde men ändå hade sån humor och alltid var glad. Det ser jag upp till.