Danmark: Utbredd sexism mot kvinnliga målare
Danmark har en lång tradition med kvinnliga målare och idag är 40 procent av Malerforbundets medlemmar kvinnor. Trots det visar en färsk undersökning att det även här finns problem med sexuella trakasserier.

(Bilden har inget samband med texten)
Malerforbundets undersökning visar att 40 procent av medlemmarna, alltså både kvinnor och män, har varit utsatta för sexuella kränkningar. När man tittar på enbart kvinnorna i förbundet har 55,5 procent utsatts.
Kränkningarna kommer från kollegor (59 %) och andra hantverkare (59 %) men också från arbetsgivare (22 %) och kunder (19 %).
Kampanj mot sextrakasserier
Fack och arbetsgivare har nu startat en gemensam kampanj, ”Din gräns”. Kampanjen sprider budskapet att sexuella trakasserier på arbetsplatsen är oacceptabla och det är den drabbades gräns som gäller.
Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, och på webbplatsen www.dingraense.dk ges råd och vägledning till de som upplever trakasserier.
Kränkningar mot lärlingar
Ytterligare en studie visar att 60 procent av lärlingarna varit utsatta för kränkningar och många överväger att hoppa av på grund av den dåliga sociala arbetsmiljön.
Rapporten kommer från danska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket som har kartlagt arbetsmiljön för lärlingar inom yrkena skylttekniker, byggnadsmålare och fordonslackerare.
Resultatet oroar men Malerforbundets vice ordförande och lärlingsansvarige Rasmus Juul är inte förvånad.
– Förbundet driver ett antal fall där lärlingar inte behandlas ordentligt i lärlingsutbildningen. Ansvaret ligger på arbetsgivarna, eftersom det är deras plikt att säkerställa en hälsosam och säker arbetsmiljö, skriver Rasmus Juul på förbundets hemsida.
Trött på att behöva jaga arbetsgivarna
Han låter också läsarna förstå att han är trött på att facket hela tiden måste jaga efter arbetsgivarna när skadan redan skett. De måste bli bättre på att motverka kränkningar.
Han kommer nu tillsammans med fackets lärlingsorganisation lägga upp en handlingsplan för hur facket kan stödja arbetsgivarna kring den psykosociala arbetsmiljön.