Nyligen visade han upp de senaste maskinerna i Boschs nya Biturbo-serie som växer och har en hel del nya säkerhetsfunktioner.

– Biturbofamiljen är en samling produkter som egentligen ersätter sladdburna maskiner. Alla de här lite tyngre applikationerna; Där har vi valt att göra en biturbomotor, och tillsammans med procorebatteriet som har väldigt mycket kraft, med den senaste celltekniken, får vi samma prestanda som en sladdburen produkt, säger han.

Vispar färg och spackel utan sladd

För målare då? Jo, helt ny är en batteriborr kallad GSR 18V-150 där den sista siffran, 150, står för vridmomentet i Newtonmeter.

Med det vridmomentet och upp till 2 200 varv per minut lanseras den som världens mest kraftfulla batteridrivna borr- och skruvdragare.

Biturbofamiljen är en samling produkter som egentligen ersätter sladdburna maskiner.

Jan Samuelsson, produktspecialist Bosch

Med medföljande spärrhandtag klarar den sladdlöst att vispa både färg och spackel och med teknik som sparar handlederna; Maskinen är utrustad med en Kickback control, en chipfunktion som tvärstoppar motorn om borren fastnar eller maskinen kränger kraftigt i sidled.

Typ ett förbättrat kastskydd som sparar handleder och armar vid oönskat stopp.

Jan Samuelsson

Jan Samuelson, produktspecialist Bosch.

En borrmaskin på en tilläggsarm.

Med extra kraft i batterierna och ett låst spärrhandtag kan Boschs nya maskiner vara ett sladdlöst alternativ för att vispa både färg och ”tungrott” spackel.

Kan ställa in med mobilen

GSR 18V-150 har också en gyrofunktion som är lite rolig när du skruvar hemmavid om inte annat; Med Electronic Angle Detection, EAD, kan du ställa en vinkel på 45 eller 60 grader antingen direkt på maskinen eller via mobilen.

En lampa indikerar sedan att du skruvar eller borrar i önskad vinkel.

Bland flera verktyg i Biturbofamiljen märks en ny vinkelslip, GWX 18V-15 som utvecklar 1500 W. Fler maskiner i serien kommer under året.