Elsa Jakobsson var en av 39 elever runt om i landet som fick Guldpenseln. Så här skriver hennes lärare i nomineringen:

”Med mycket fina studieprestationer, stort yrkesintresse och engagemang samt ett enastående driv. Årets Guldpensel tilldelas en elev som redan från dag ett av utbildningen, jobbat mycket hårt, såväl praktiskt som teoretiskt.”

– Jag tycker verkligen det är kul att måla och det gör att jag har ett driv. Det är socialt, man träffar folk och lär sig något varje dag, säger Elsa Jakobsson.

Jag tycker verkligen det är kul att måla och det gör att jag har ett driv.

Elsa Jakobsson

Hon har gjort APL (arbetsplatsförlagt lärande) på tre olika företag men mestadels på Smetana måleri där hon nu också ska sommarjobba.

I vanliga fall är första praktikperioden i tvåan men Elsa Jakobsson gick ut på praktik redan i slutet av ettan eftersom hon var klar med studierna för terminen.

En praktik som gav sommarjobb direkt efter ettan. Det kan kanske ses som ett bevis på de studieprestationer hennes lärare skriver om i nomineringen.

– Jag ska jobba i sommar på Smetana måleri sen får vi efter det se hur det blir.

Guldpenseln

Guldpenseln är ett stipendium som delas ut av Alcro i samarbete med Svenska Målareförbundet.

Stipendiet instiftades 2002 med syftet att uppmuntra duktiga, blivande målare. Det delas ut årligen till elever som visat goda studieprestationer, stort yrkesintresse och gott kamratskap vid gymnasieskolornas målarutbildning.

Stipendiet består av ett diplom och ett smycke i guld.

Renovera hos vänner

En annan som fick Guldpenseln i år är Emelie Johansson på Nobelgymnasiet i Karlstad. Hennes lärare skriver så här:

”Jag vill nominera Emelie på grund av hennes goda studieprestationer, inte bara inom måleri utan också mycket goda studieresultat i övriga ämnen. Hon har ett stort intresse för yrket, både inom äldre måleritekniker och dagens måleri och är väldigt duktig på det. Hon är också en mycket god och snäll kamrat till alla.”

– Att ta studenten är väldigt skönt och spännande. Men också lite läskigt, säger Emelie Johansson och fortsätter:

Emelie Johansson
Nu efter studenten har Emelie Johansson fått jobb på Bauhaus färgavdelning.

– Nu får jag en helt annan frihet att göra det jag vill.

Även om hon älskar att måla så har hon sökt och fått jobb som säljare på Bauhaus färgavdelning. Något hon bestämde sig för att prova efter praktik i en färgbutik under våren vilket hon trivdes med.

– Från skolan har jag lärt mig en del färgteori men att jag även praktiskt har jobbat med det kommer vara en bra tillgång när jag ska hjälpa kunderna. Därutöver kommer det nog bli en hel del renovering hemma och hos vänner.

– När jag upptäcker nya färger i butiken kommer jag nog vara nyfiken och vilja prova dem.

Men först väntar en sommar där Emelie Johansson ska njuta av ledighet och umgås med vänner.