Vi hittar målarna Hanna Forsberg från Hagbloms måleri Skaraborg, Alexander Johansson, från Rollerboys Måleri i Halmstad, Thomas Artursson, från Bankeryd, jobbar på Målerispectra och Johan Norberg på MP Jonssons Måleri i Jönköping vid ett av borden. De har alla kommit till Målarnas kongress från förbundets avdelning 4.  

Runt bordet är diskussionen i gång om de motioner som kommit in som handlar om att ta bort det låsta samarbetet med Socialdemokraterna ur stadgarna. Utifrån motionernas ambition gjorde förbundsstyrelsen en egen version som lades fram för kongressen.

Socialistisk inriktning

 Johan Norberg är medlem i Socialdemokraterna. Han har personligen därför inga problem med att det står Socialdemokraterna som det gjort tidigare. 

Förbundsstyrelsen föreslog att en av att-satserna ändras till att förbundet ska ”tillvarata medlemmarnas intressen i samhället genom facklig-politisk samverkan” istället. Det blev också kongressens beslut.

Jag kan finna mig i att man omformulerar det, innebörden blir ändå samma sak i praktiken.

Johan Norberg

– Jag kan finna mig i att man omformulerar det. För mig blir innebörden ändå samma sak i praktiken, förutom att man teoretiskt sett öppnar lite åt vänster. Det är ju oavsett vilket socialistiskt inriktat. 

Hanna Forsberg har ingen åsikt i frågan. Men hon har hört diskussioner om att man tror att fackförbunden ger pengar till Socialdemokraterna. 

Förbunden startade partiet

Gänget konstaterar att det rent allmänt i samhället finns röster som är kritiska till LO-förbundens bindning till S. 

– Men det finns ju en historisk anledning till att vi är kopplade till dem. Det var fackförbunden som startade partiet en gång i tiden. Det är därför det står i våra stadgar att vi ska stödja just det partiet, säger Alexander Johansson.

Vissa kanske blir avskräckta av den röda, symboliska flaggan.

Johan Norberg

För honom spelar det inte heller någon roll om formuleringarna i stadgarna ändras eller inte. 

– Det blir ju nästan samma sak.

Johan Norberg nickar och tillägger:

– Vissa kanske av någon anledning blir avskräckta av den röda, symboliska flaggan. Då kanske vi kan få med dem genom att inte vifta med den lika mycket. 

Ingen majoritet i riksdagen

Thomas Artursson tror att den frågan kommer upp på kongressen för att det sticker vissa medlemmar i ögonen med kopplingen till S. 

– De vill kanske inte bli förknippade med det partiet. Men så som jag ser det är sossarna dem som står upp för hur vi har det på jobbet mest. Men visst, jag har väl inte heller något emot i fall man vill omformulera texten.  

Som jag ser det är sossarna de som mest står upp för hur vi har det på jobbet.

Thomas Artursson

Alexander Johansson konstaterar att Socialdemokraterna inte längre har majoritet i riksdagen och då fått svårare att få igenom sin politik. Thomas Artursson håller med:

– Ja, de har fått samarbeta så mycket med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Då känns det som att de driver någon annans politik. Det tycker väl jag också, men hade de haft egen majoritet till exempel om las så hade inte de besluten fattats som det blev.