Det här är en kongress

Kongressen är Målarnas högst beslutande organ. Här fattas beslut om vilka mål facket ska arbeta för och vilka frågor som ska prioriteras. I övrigt fattas beslut om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen och förbundsledningen.

Kongressen hålls 23-25 augusti på Vasateatern i Stockholm. Den är öppen för åhörare men platserna är begränsade. Det går att följa kongressen digitalt på förbundets hemsida: www.malarna.nu/kongress-2023/

Valda kongressombud från olika delar av landet, förbundsstyrelsen, förbundsmötesledamöter samt representanter från rikssektionerna för lack och mätare. Totalt 75 ombud deltar och kan rösta på kongressen. Kongressombuden representerar medlemmarna och deras önskemål. De är själva medlemmar och har valts ut i lokala val. I år deltar 43 extra förtroendevalda ombud som enbart ska delta och rösta under punkten om vägvalet.

Som medlem påverkas du av kongressen eftersom det där fattas en mängd viktiga beslut. Det har kommit in 37 motioner som kongressombuden ska läsa och fatta beslut om. Du kan läsa motionerna i sin helhet på Målareförbundets hemsida.

Byggnads eller Målarna?

Flera motioner har kommit in gällande kongressen avgörande fråga om ett uppgående i Byggnads eller att kvarstå som eget förbund med behov av kraftiga besparingar. Denna fråga kommer hela första dagen ägnas åt.

Jonny Svensson har lämnat in en motion som medlem i avdelning 4 där han yrkar att kongressen prövar en uppgång i Byggnads. Det han därmed yrkar på innebär inte att motionen förordar det ena eller det andra, men att kongressen prövar frågan. I sin text lyfter han dock vikande medlemsantal och svårigheter att upprätthålla kärnverksamheten på grund av ekonomin. Den motionen har avdelning 3 ställt sig bakom.

Avdelning 2 föreslår kongressen besluta om ett samgående med Byggnads.

Mats Johansson målare och förtroendevald yrkar att Målarna ska kvarstå som eget förbund och framför att medlemmarna bör vara beredda att betala en ökad medlemsavgift för att fortsatt ha ett eget fack. Han skriver att målarnas och lackerarnas avtal är bäst bland jämförbara avtal och oroar sig att det kommer förändras som del i Byggnads.

Förbundsstyrelsens förslag till beslut: Att Svenska Målareförbundet uppgår i Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Att en extra kongress genomförs den 27 november 2023 för att bekräfta det första beslutet. På förbundets hemsida finns förslaget till beslut i sin helhet och grunden till förbundsstyrelsens beslut.

Två personer i förbundsstyrelsen förordar att Målarna ska fortsätta som eget förbund.

Förbundsledning

Förutom sittande ordförande Mikael Johansson har flera avdelningar nominerat Linda-Li Käld som nu är ombudsman på förbundskontoret till uppdraget som förbundsordförande.

Nominerad till kassör är sittande Jan-Olof Gustafsson och till avtalssekreterare väntas Peter Sjöstrand få förnyat förtroende.

Valberedningens har ännu inte lämnat sitt förslag till ny förbundsledning.

Samarbetet med Socialdemokraterna

Det har kommit motioner från tre avdelningar om att ta bort det låsta samarbetet med Socialdemokraterna i stadgarna. Förslag till ny text skiljer något då två av motionerna uttrycker att förbundet är partipolitiskt obundet och samarbetar med de partier som gynnar förbundets medlemmar bäst medan en avdelning nöjer sig med att ta bort att-satsen om samarbetet med S.

I övrigt föreslås en liknande text som idag om att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i övrigt verka för en socialistisk samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati. Uppgiften utgår från den grundläggande synen om allas lika värde och rätt.

Förbundsstyrelsens förslag till beslut: Förbundsstyrelsen föreslår att ändra att-satsen i §1 som idag lyder ”att i samråd med Socialdemokratiska arbetarepartiet verka för medlemmarnas trygghet i arbetslivet” till ”att tillvarata medlemmarnas intressen i samhället genom facklig-politisk samverkan”. Därmed anser de att en del av motionerna är besvarad medan den andra delen avslås.

Medlemsavgift

Förbundet har under en tid valt att höja medlemsavgiften med den procent som kollektivavtalet ger. För 2024 innebär det höjningar av medlemsavgiften med 4,1 procent. Helbetalande: 567 kronor, reducerad avgift: 457 kronor, grundavgift: 224 kronor. I den totala avgiften som anges här ingår förbundsavgift och den del som tillfaller respektive avdelning.

Om kongressen beslutat att kvarstå som eget förbund föreslår förbundsstyrelsen att medlemsavgiften fördelas så större del går till förbundet och mindre till respektive avdelning.

Riktlinjer ersätter handlingsprogram

Vid kongresserna var fjärde år brukar beslut tas om ett omfattande handlingsprogram. Nu görs inget handlingsprogram i stället lägger förbundsstyrelsen fram förslag till riktlinjer. Vid ett samgående med Byggnads kommer riktlinjerna användas under ett övergångsår.

Blir beslutet att kvarstå i eget förbund är riktlinjerna ett sätt att samla kraft kring kärnverksamhet anpassad till en mindre organisation än dagens. Förslaget är tre riktlinjer: organisering och rekrytering, avtal och ekonomi.

  • Rekrytering och organisering: De viktigaste områdena är skolinformation, branschutbildning, arbetsplatsbesök, facklig information, 5-timmars facklig information på betald arbetstid.
  • Ekonomi: För att få ut så mycket fackförening som möjligt från de resurser som finns blir det hårdare styrning och prioritering. Verksamhetsutveckling. utvecklingsfrågor och ekonomi är ledorden. I riktlinjerna återkommer utveckling av digital strategi och automatisering av administrativa uppgifter.
  • Avtal: Basen för att upprätthålla och utveckla de avtal Målarna tecknar med sina motparter ska utgå från avtalsförhandlingar, kompetensutveckling, avtalsteckning och avtalsövervakning.

Du kan läsa förslaget till Målarnas riktlinjer i sin helhet på förbundets hemsida.

Alkoholpolicy

Stefan Lövstrand har lämnat in en motion som avdelning 6 ställt sig bakom. Uppmaningen är att förbundet inte ska bjuda på alkohol för medlemmarnas pengar. Överhuvudtaget. Denna fråga var föremål för stor debatt även under kongressen 2019. Den våren hade förbundsstyrelsen uppdaterat sin drog- och alkoholpolicy och kongressens beslut blev att det räckte.

Alkoholhaltiga drycker serveras med återhållsamhet, normalt högst ett eller två glas vin eller öl per person. För exempelvis förbundsstyrelsen får detta ske högst två gånger per år. I vissa sammanhang, till exempel vid internationella besök, kan en anpassning till internationell sedvänja föranleda en mer tilltagen representation.” Beslut om det sak då tas i förväg och dokumenteras.

Det här tycker Lövstrand och avdelning 6 inte är tillräckligt. De vill se ett totalförbud för förbundet att bjuda på alkohol för organisationens pengar.

Flera av Målarnas avdelningar har redan tagit beslut om att inte bjuda på alkohol. Merparten av övriga LO-förbund samt LO bjuder aldrig på alkohol.

Förbundsstyrelsens förslag till beslut: Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen avslår motionen. Något de motiverar med att detta sker väldigt sällan, oftast har det varit i samband med personalens julfest.

Medlemsägd bank

Medlemmarna Peter Göthberg och Markus Engblom har var och för sig lämnat in motioner där huvudsyftet är samma: att Målarna ska arbeta för en medlemsägd bank tillsammans med andra LO förbund och LO.

Att påverka för att förbättra medlemmarnas livssituation är en av fackets största uppgifter. Under lång tid har medlemmarna kunnat teckna bra försäkringar genom det medlemsägda försäkringsbolaget Folksam på samma sätt kan en bankverksamhet gynna medlemmarna. Folksam nämns som en tänkbar aktör för en medlemsägd bank.

Förbundsstyrelsens förslag: Avslå motionerna. I utlåtandet står att läsa att frågan har behandlats tidigare. Reglerna för att få tillstånd att bedriva bank är omfattande och riskerna för Målarna och LO är stora. Istället hänvisas till de medlemsförmåner som finns genom Swedbank och Entercard.

Satsning på utbildning

John S Halttu har skrivit en motion som avdelning 9 antagit. Förslaget är tre avgiftsfria månader till nya medlemmar som genomför en medlemsutbildning inom ett år. En av anledningarna till medlemstapp anser motionären vara att man inte vet varför man ska vara med i facket. ”Får vi medlemmarna att gå en medlemsutbildning så ser dom fördelarna med sitt medlemskap” skriver John S Halttu.

Förbundsstyrelsens förslag: Avslå motionen. Förbundsstyrelsen gillar ambitionen men ser inte att förbundet har möjlighet att kunna leverera fackliga grundutbildningar inom 12 månader till alla nya medlemmar som efterfrågar det. Den stora kostnaden i relation till de stora besparingar förbundet står inför utesluter också en sådan satsning. Redan idag betalar nya medlemmar endast grundavgift de första tre månaderna och förbundsstyrelsens förhoppning är att rekrytera intresserade till att gå facklig utbildning.

Fertilitetsundersökning

Målarnas medlemmar arbetar med produkter där det finns ämnen som kan påverka fertiliteten. Det finns ingen forskning på i hur stor utsträckning ämnen påverkar målare och lackerare. Ingenstans står hur de ska skydda sig. Avdelning 2 vill att Målareförbundet undersöker bland medlemmarna om det finns en förhöjd risk för infertilitet i branschen och utifrån det påverkar och informerar.

Förbundsstyrelsen: Orsakerna till infertilitet generellt är många. De svar som skulle ges vid en undersökning skulle inte ge det vägledande svar som motionen efterfrågar. Men det skulle med all säkerhet riva upp känslor och skapa förväntningar som inte skulle infrias.

Förbundsstyrelsen kommer fortsätta arbetet med att påverka färgtillverkarna att ta bort alla de kemikalier som skadar våra medlemmars hälsa, oavsett om det rör sig om fertilitet eller andra bieffekter från färger med mera. Det viktigaste är att vi informerar våra medlemmar om vikten av att följa de skyddsanvisningar som anges.