En rörd Mikael Johansson tackar Målarnas kongress för det förnyade förtroendet och även sin utmanare Linda-Li Käld. I den slutna omröstningen skilde endast fem röster mellan honom och Linda-Li Käld.

– Bortsett från att få barn lovar jag er att det är den häftigaste känsla som finns att bli förtroendevald. Jag lovar er alla att jag ska sätta till varje kraft jag har till att företräda Målarna framåt, säger han.

Resultatet blev 40 för Mikael Johansson och 35 för Linda-Li Käld av totalt 75 röster. 

Mikael Johansson sa efter omröstningen att han är väl medveten om splittringen som finns i förbundet vad gäller vägvalet att gå upp i Byggnads eller fortsätta som ett eget förbund. 

– Men jag har ännu större respekt för Målarna som organisation. Är det någonting vi kan så är det faktiskt att hantera att tycka olika, diskutera, mötas och till sist bestämma oss för en gemensam färdväg. 

Gjorde var sin presentation

De båda ordförandekandidaterna gjorde var sin presentation av sig själva inför omröstningen. 

Linda-Li Käld var valberedningens förslag. Men valberedningen var oenig.  

Flera talare gick upp och förordade antingen Mikael Johansson eller Linda-Li Käld. 

Tina Löfgren, från avdelning 1, målarettan, ville se Linda-Li Käld som ny förbundsordförande. 

– Det är med stor glädje och entusiasm som jag står här idag för att tala om en person som jag med övertygelse kan säga är den bästa kandidaten att bli Målareförbundets ordförande. Även i ljuset av den föreslagna sammanslagningen med Byggnads. Hon har inte bara visat enastående engagemang och hängivenhet för yrket som målare. Hon har också visat sig vara en ledare som brinner för att föra vår bransch framåt. 

”Mest lämpade att företräda förbundet”

Jonny Svensson, ombudsman på avdelning 4, ville istället se Mikael Johansson fortsätta i rollen som förbundsordförande. 

– Avdelning 4 har nominerat honom. Även från sektionerna var samtliga nomineringar på honom. Vårt repskap fastställde den nomineringen. Utifrån det står jag fortsatt fast i min övertygelse om att Mikael Johansson är och kommer vara den mest lämpade ordföranden att föra in Målarna i Byggnads eller hantera ett splittrat förbund, vilken väg vi nu än väljer den 27 november. 

Till övriga uppdrag i förbundsledningen valdes Jan-Olof Gustavsson till kassör och Peter Sjöstrand till avtalssekreterare.