Den 1 oktober 2023 var det ett år sedan den nya anställningsskyddslagen började gälla. Nya las innebär att alla företag har rätt att undanta tre personer från turordningslistan. 

Före dess var det bara företag med färre än tio anställda som fick göra två sådana undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

Uppsägningar börjar

I norra Sverige har det inte varit så mycket uppsägningar ännu, enligt Stefan Cedermark, förste ombudsman och förhandlingsansvarig på Målarna centralt. I de södra delarna av landet har arbetsgivarna däremot har börjat utnyttja sina nya valmöjligheter. 

– Det är nu lågkonjunkturen börjar komma och uppsägningarna sker. Företagen har mindre att göra och nu finns nya verktyg för dem att använda i las, säger Stefan Cedermark. 

Stefan Cedermark, förhandlingsansvarig på Målarna.

– Skillnaden jämfört med tidigare är att vi har större företag som utnyttjar möjligheten att undanta personer från turordningslistan, säger han. 

Många vill använda undantag

En nedgång i branschen började märkas redan under sommaren hos Målarnas avdelning 2, i södra Sverige. 

– Vi kan konstatera att inte alla arbetsgivare, men många använder den här möjligheten att göra undantag, även om inte alla gör tre, säger han.

Thomas Westman som är ordförande för avdelningen har fullt upp med förhandlingar.  

Thomas Westman, ordförande, Målarnas avdelning 2.

– Jag skulle säga att över hälften av arbetsgivarna som vi förhandlat med de senaste månaderna har använt möjligheten till att göra undantag. Det har varit arbetsgivare med allt från nio till ett 50-tal anställda, säger han. 

Thomas Westman brukar fråga dem varför de vill göra det och om de tittat på andra möjligheter. 

– Många motiveringar från arbetsgivarna är förknippade med kunder och att målarna de vill behålla jobbar på områden där de måste ha särskilda tillstånd för att få vara, inom till exempel olika myndigheter. De har ju all rätt att göra de här undantagen. 

Han konstaterar att även kommunerna har börjat se över sin ekonomi. Renoveringar på skolor och annat som skulle ha gjorts kanske inte blir av, något som kan drabba företag med den inriktningen. Många medlemmar i södra Sverige kommer att söka sig till Danmark, där hjulen fortfarande snurrar på, tror Thomas.

– Vi ska uppdatera våra kontakter och relationer så att våra medlemmar kan få jobb på andra sidan bron. Det är ju bättre med jobb än att gå arbetslös, säger han.

Ringt fler arbetsgivare än vanligt

Även Martin Svensson, ordförande för avdelning 4, i Hallands, Skaraborgs, Sjuhärad och Jönköpings län, har börjat se tecken på en nedgång i branschen och att arbetsgivarna börjat använda sin möjlighet att göra fler undantag. 

Martin Svensson, ordförande för Målarnas avdelning 4.

– De senaste två veckorna har det ringt lite fler företag än vanligt som vill ha förhandlingar. Det har varit mellan fem till tio stycken. Ungefär hälften har velat göra undantag, några har velat göra tre, säger Martin Svensson. 

Han känner en oro för att läget ska förvärras framöver, om ett halvår till ett år. 

– Det är nästan inga nya projekt på gång vad gäller villor, hyresrätter och bostadsrätter. Väldigt mycket är pausat i kommunerna kan vi se i våra lokala medier, säger Martin Svensson.