Arbetsmiljöverket ska lämna förslag på åtgärder, tillvägagångssätt och initiativ som kan leda till att fler vill bli skyddsombud, oavsett facklig tillhörighet eller inte. Arbetsmiljöverket ska även särskilt analysera vad som kan avhålla personer från att bli skyddsombud.

LO ser det som en beställning från SD som länge velat skilja skyddsombuden från facket.

”Så korkat att jag blir matt”

– Det är förstås en bra intention att fler ska vilja vara skyddsombud. Men regeringen bortser helt från skyddsombudets otroligt svåra position, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetet och fortsätter:

– Skyddsombud kan bli otroligt impopulära hos arbetsgivarna, att då tro att man kan vara skyddsombud utan att ha sitt fackförbund i ryggen, det är så korkat att jag blir matt.

Regeringens uttryckt kritik

Arbetsmiljölagen säger att ett eller flera skyddsombud ska utses på arbetsplatser med minst fem anställda. Idag utses det lokala skyddsombudet av det fack som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det ingen arbetstagarorganisation så utses skyddsombudet av de anställda direkt.

Sverigedemokraterna och de tre regeringspartierna har tidigare uttryckt kritik mot att lokala skyddsombud utses av facket. Det har framförts bland annat i motioner till riksdagen.