Namninsamlingen har redan skickats ut till ett 30-tal byggarbetsplatser i Stockholmsregionen. Under december och januari ska kampanjen spridas vidare till byggarbetsplatser över hela landet. 

Det finns inget slutdatum på uppropet och namninsamlingen, som man kan skriva på digitalt. Initiativtagarna har en förhoppning om att fler fackförbund ska ansluta sig, exempelvis GS Facket och Målarna. 

Snickaren Stefan Slottensjö berättar att kampanjen handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Han konstaterar att det då krävs att regeringen börjar stimulera bostadsbyggandet. Nu.

Stefan Slottensjö, förtroendevald i Byggnads.

 Stefan Slottensjö uppskattar att en vanlig byggnadsarbetare eller målare i Stockholm som går arbetslös ett år kostar staten cirka 500 000 kronor. Då är det a-kassa som ska betalas ut och skatteintäkter som går förlorade.  

– Varför sätter man inte oss byggnadsarbetare, målare, elektriker och ”rörisar” i jobb och bygger bostäder för de pengarna i stället? frågar han sig och fortsätter: 

– Det är en absurd situation att vi inte ska ha jobb samtidigt som det är enorma bostadsköer.

Vill se subventioner på nyproduktion

Målet med kampanjen är att samla in namnunderskrifter som Byggnads Stockholm-Gotlands medlemskretsar och Rädda jobben-gruppen sedan ska överlämna till bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Stefan Slottensjö vill se att regeringen sätter in åtgärder, som till exempel subventioner på nyproduktion och att det finns hyrköpsmöjligheter till dem som inte har råd att köpa en bostad.  

– Under pandemin kritiserade statminister Ulf Kristersson, M, sittande regering för att den gjorde för lite för att stötta företagen. Nu när han själv sitter vid rodret kanske det är dags att satsa pengar på byggnation.

Har inte sett så mycket av arbetsmarknadsministern

Under torsdagen hålls en bostadspolitisk debatt på ABF Huset i Stockholm. Där sitter riksdagspolitiker från M, KD och S i panelen tillsammans med Hyresgästföreningens ordförande och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. 

– Debatten är en del i vårt initiativ för att få upp dessa frågor på ytan och få dem genomdebatterade, säger Stefan Slottensjö. 

Tobias lundblad
Tobias Lundblad, Målarettans ordförande.

Målarettans ordförande Tobias Lundblad har redan skrivit på namninsamlingen. 

– Det är ett jättebra initiativ, säger han.

Tobias Lundblad tycker att han knappt minns vad bostadsministern heter. Han har inte heller sett så mycket av arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, L i hans roll.

– Generellt har byggbranschen så mycket problem, också med saker som människoexploatering. Men det är svårt för oss från fackförbunden att komma åt det.

– Vi försöker, men lever med krympande resurser och allt färre förtroendevalda som tar på sig uppdrag, säger han. 

Byggkonjunkturen

I oktober varslades 1302 i år personer om uppsägning i byggindustrin, jämfört med 522 varsel samma månad 2022.

I Stockholm har antalet uppsägningar ökat med 167 procent jämfört med 2022 

ANTAL PÅBÖRJADE BOSTÄDER

2022: 59 000

2023: 27 000 (prognos)

2024: 19 500 (prognos)

Källa: Boverket och Arbetsförmedlingen