Målaren Dennis Gärling i Stockholm kommer aldrig glömma torsdagen den 12 oktober. Dagen då han blev varslad om uppsägning av arbetsgivaren Dryft Sverige, som han anställdes på 2021, efter att ha blivit headhuntad från Färgsatt måleri. 

– Vi som skulle bli varslade fick ett sms om att vi skulle vara med på ett ”synkmöte”. 

Ordet synkmöte var okänt för Dennis Gärling. När han googlade på det blev det ingen träff. Det visade sig att fem målare av 28 hade kallats till samma synkmöte. 

– Det var då det slog mig att det måste vara ett varsel på gång. Sedan satt vi alla där och så var det bara att skriva på papperet. 

Ställs inför en jobbig situation

Dennis Gärling tittar ut från firmabilen som är vit.
Varslade målaren Dennis Gärling slutar inte måla. ”Hoppas någon dörr öppnas på glänt. Det är det här jag alltid gjort. Jag har väldigt mycket stolthet i mitt hantverk”.

– Det var väldigt mycket känslor som sköljde över mig i den stunden. Man ställs ju inför en väldigt jobbig livssituation. 

Dennis Gärling packar ner verktygen i målarhinken som står på golvet i lägenheten där han jobbat hela förmiddagen. Utanför på gatan står firmabilen parkerad med texten: ”Vi söker fler medarbetare” på dörren. 

– Gissa om vi har skämtat om den formuleringen nu. 

Dennis Gärling känner sig lite låg och förstår dem som får en kris av ett uppsägningsbesked.  

– Särskilt nu när det är så svårt att hitta nytt jobb i måleribranschen. 

Var med under 1990-talskrisen

Men Dennis Gärling förstår också sin arbetsgivare. Att uppsägningar är något som företagen tvingas till på grund av rådande ekonomiska läge.  

– Det har varit två roliga år på firman. Nu är det turordningslistan som gäller, säger han. 

Dennis Gärling har två månaders uppsägningstid och förbereder sig på att gå på a-kassa. Lite pengar kommer han också att få från AFA Försäkring via sin AGB-försäkring.

Under 1990-talskrisen var Dennis Gärling anställd på Täljebostäder inom allmännyttan. Där var det löpande renoveringar i fastigheterna. De anställda märkte knappt av den ekonomiska krisen. 

– Däremot var det katastrof i byggsvängen. Massor av kolleger och bekanta blev permitterade eller varslade. Nu jobbar jag på ett företag som uteslutande jobbar mot privata sektorn, så den här gången klarade jag mig inte. Med alla räntor som sticker i väg håller folk hårt i pengarna.  

Indraget varsel

Dennis Gärling kan ändå känna ett visst lugn.

– Jag har ett stort kontaktnät och är övertygad om att det kommer lösa sig på något sätt.  

Jennie Törnäng Lindqvist fick måla vidare på Sandå Måleri i Varberg. Hennes varsel drogs tillbaka.

Målaren Jennie Törnäng Lindqvist hann bara jobba på Sandå Måleri i Varberg en kort tid innan hon varslades om uppsägning till januarinästa år. Hon hade då nyligen slutat på måleriföretaget Celander i Göteborg för att slippa pendla från Varberg. 

Men bara någon vecka senare kommer ett glatt mejl från Jennie. Varslet är indraget. Det blir ingen uppsägning för henne. 

”Det var ett trevligt besked att få på en fredag”, skriver hon. 

Jennie Törnäng Lindqvist var aldrig orolig för sin försörjning. Hon är en utbildad förskollärare som omskolat sig till målare. När hon blev varslad var planen att återvända till barnomsorgen. 

– Men jag har verkligen trivts jättebra med måleriet och hade ingen tanke på att sluta i yrket, säger hon.