Målarna har skickat in fem motioner som ska behandlas av LO:s styrelse inför kongressen den 17-20 maj på Stockholm Waterfront Congress Centre.

De sista motionerna som Målarna skickar som eget förbund handlar om att avskaffa monarkin, göra fackföreningsavgiften avdragsgill, förkorta arbetstiden med bibehållen lön, om lönebidraget och om att säkra det fackliga internationella utvecklingsarbetet. (Se faktaruta nedan).

Vill säkra demokratiprojekten

Tillsammans med de övriga förbunden i 6 F har Målarna skrivit en motion om att säkra de pågående demokratiprojekten som de är en del i. Motionen skrevs mot bakgrund av att regeringen slopat enprocentsmålet, minskat stödet till FN och planerar åtgärder som kan förstöra det svenska biståndet, via civilsamhällets organisationer. Det slår hårt även mot det fackliga biståndet, menar bland andra Målarna. 

Jan-Olof Gustafsson
Jan-Olof Gustafsson

– Vi vill inte att demokratiprojekten fullständigt ska dö ut, säger Jan-Olof Gustafsson. 

Men det är motionen om förkortad arbetstid med bibehållen lön som Jan-Olof Gustafsson tycker är viktigast för Målarna. Det är en fråga som förbundet drivit i många år. 

– En del av LO-förbunden anser att vi ska ta den frågan kollektivavtalsvägen. 

Men Målarna pekar på att inte alla LO-förbund har råd med det.

– Vi får en ojämlikhet om vissa förbund inte har råd att använda potten till arbetstidsförkortning i samma utsträckning som andra. Och har man inte ett superstarkt kollektivavtal finns det inget att byta med arbetsgivarna.

Två skäl till datumet

Målarna skickar tre kongressombud till LO-kongressen och tre sitter i LO:s representantskap. Ordföranden Mikael Johansson sitter i LO-styrelsen. 

Att datumet när Målarna ska gå upp i Byggnads är satt till 21 maj, dagen efter kongressen, har två skäl, förklarar Jan-Olof Gustafsson.  

– Då hinner vi vara med på kongressen som ett eget förbund. 

Det andra skälet är att Byggnads arrangerar sina Framtidsdagar i slutet på maj. Då vill Målarna vara med som en del av Byggnads och inte bara som gäster. 

Jan-Olof Gustafsson tror att det hade känts sorgligare att åka på kongressen om Målarna redan hade hunnit gått upp i Byggnads då. 

– Men nu känns det ganska bra. Vi som förbund slutar med flaggan i topp, säger han. 

Här är Målarnas fem motioner till LO-kongressen

Minskad arbetstid med bibehållen lön

Sverige är idag det enda skandinaviska landet som har 40 timmar som arbetstidsmått. Målarna konstaterar att arbetsgivarna i avtalsförhandlingarna inte visar någon förståelse för att minska arbetstidsmåttet. Målarna föreslår att kongressen beslutar att LO verkar för en minskning av arbetstidsmåttet med bibehållen lön. 

Avdragsgill fackföreningsavgift 

Målarna föreslår att LO ska verka för en avdragsgill fackföreningsavgift.

Lönebidrag för anställning

Målarna yrkar att LO ska verka för en ändring av lagstiftningen, så att lönebidrag inte bara beviljas vid nyanställning av en person med funktionsnedsättning. 

LO ska verka för att det utarbetas beslutsunderlag för lönebidrag där arbetsmarknadens parter bedömer om ett företag fullföljt sina rehabiliterings- och anpassningsskyldigheter. 

Säkra det internationella fackliga utvecklingssamarbetet

Målarna och de övriga förbunden i 6 F vill att LO ges uppdraget att skyndsamt genomföra en utvärdering av finansieringen av det internationella fackliga utvecklingssamarbetet som bedrivs av LO och dess förbund och ge förslag till styrelsen om hur en ökad långsiktighet, egenrådighet och stabilitet kan säkras.

Avskaffa monarkin

Målarna vill att LO verkar för att avskaffa monarkin. 

I väntan på det ska LO verka för: ett avskaffande av bekännelsetvånget för statschefen, av successionsförordningens krav på att prinsar och prinsessor av det kungliga svenska huset inte får ingå äktenskap i fall inte regeringen efter hemställan från kungen lämnat sitt samtycke. 

Målarna vill även att LO verkar för avskaffande av förbudet för tronföljare att lämna riket utan kungens vetskap och samtycke och att offentlighetsprincipen ska gälla för kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet. 

Sju till kongressen

Målarna skickar tre kongressombud till LO:s kongress: 

Sven-Erik Östberg, vice ordförande på avdelning 4, Robin Gustavsson, studieorganisatör på avdelning 10 och Tina Löfgren, ombudsman på Målarettan.

I LO:s representantskap sitter Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand, Christine Jonsjö, ordförande för avdelning 8 och Martin Svensson, ordförande för avdelning 4. 

Målarnas ordförande Mikael Johansson sitter i LO:s styrelse.  

(Jan-Olof Gustafsson, vice ordförande på Målarna, är vald av LO till revisor under kongressen. Han har därför ingen rösträtt).