När tidningen ringer upp har Natalie Huss just kommit hem från jobbet på ett bygge i Trondheim. Det har gått två månader sedan hon började jobba i Sandås norska verksamhet där. Varje söndag samåker hon till jobbet i Trondheim med kollegan Per Svensson, som jobbat där i många år.  

– Att jag kunde åka med honom gjorde att det kändes lite lättare för mig att göra detta, säger Natalie Huss. 

Projektledaren följde med till skattekontoret

Hon är glatt överraskad över hur smidigt allt har gått. Det önskar hon att hon hade vetat innan. Då hade hon inte behövt oroa sig för hur det skulle bli. 

– Jag hade trott att jag skulle behöva ta reda på allt själv, kontakta norska Skatteverket och sätta mig in i hur allting funkar i Norge.  

– Men min projektledare följde med mig till det lokala skattekontoret direkt. De vet ju hur allt ska fyllas i.

 

Natalie Huss som ler framför kameran.
Natalie hade tur och fick jobb med detsamma i Norge.

Natalie Huss fick ansöka om ett skattekort. Där står det hur mycket skatt arbetsgivaren ska betala på hennes lön. 

Hon fick även ett norskt identitetsnummer. Sedan var det bara att börja måla. 

Nästan enda tjejen

Hon jobbar 07 till 19 måndag till onsdag. Det gör hon för att kunna åka hem till Östersund lite tidigare på torsdagarna. 

Natalie Huss blev varslad från Miljönären KM Måleri i Östersund förra hösten. Det är den största anledningen till att hon nu jobbar i Norge. Varslet drogs visserligen tillbaka, men då hade hon redan hunnit fixa jobbet i Norge och bestämt sig för att åka.

– Jag ville passa på att testa det här när jag fick chansen.  

Natalie Huss är nästan enda tjejen på sin norska arbetsplats. Av cirka 150 anställda är bara tre tjejer. Men det är inget hon tänker på i vardagen. Hon påminns bara om det när hon får beröm för att hon vågat komma till Norge och jobba som ensam tjej. Det får hon ofta höra i Trondheim. 

– Jag har känslan av att det kanske inte är lika vanligt med kvinnliga hantverkare här. Men jag har bara jättetrevliga kollegor som är väldigt ödmjuka och positivt inställda.

Större krav på noggrannhet

Hon valde att söka jobb just på Sandå midt och nord för att hon hade hört kolleger prata bra om dem. 

– Jag ringde upp och frågade om de hade något jobb. Då frågade de bara när jag kunde börja, så det gick väldigt enkelt.

För tillfället spacklar och målar Natalie Huss bostadslägenheter på ett bygge i Trondheim. Arbetstempot är högre än hemma tycker hon. Arbetsuppgifterna byts snabbt från en dag till en annan. Hennes team består av tio målare som gör nio lägenheter på tio dagar. 

Natalie och tre kollegor poserar framför en byggnad som håller på att byggas.
Natalie med några av sina kollegor på bygget.

Natalie Huss uppskattar att ungefär 30 procent är svenskar på firman. Många är också polacker.  

Hon upplever att det är större krav på noggrannhet i Norge. Vid besiktningarna blir det anmärkning på minsta lilla grej. 

– De kollar väldigt noggrant efter skador, om något är dåligt målat eller spacklat. Allt måste vara bra gjort från grunden. Men jag är noggrann, så jag ser det bara som en fördel.  

Viktigt med bra rykte

Natalie Huss beskriver en ”chill” jargong på jobbet. Även projektledarna är svenskar. 

– Just nu är vi ett riktigt bra team. Vi är kollegor, men jag ser dem som mina vänner. Det är öppet och lättsamt. Framför allt är det väldigt mycket skratt. 

– Men det finns en väldigt seriös sida av oss alla också. Jobben måste bli bra gjorda, det är viktigt att ha bra rykte här. 

Natalie Huss är ännu inte fullärd målare. Hon saknar några tusen timmar för att få göra gesällprov i Sverige. 

Van att jobba på ackord

Den första månaden i Norge fick hon därför lite mindre betalt än de fullärda. Men hon har redan fått löfte om att få samma lön som dem om hennes arbetsinsats visar sig vara lika bra. Då får hon en timlön på 238 norska kronor i stället för de 228 hon hade från början. På bygget ska hon nu för första gången också få del av ackordet.

– Vi tycker att jobbet flyter på väldigt bra och räknar med att tjäna 350 norska kronor i timmen när vi mäter. 

Ackordet triggar henne att göra ett bättre jobb.  

– Det är inte alls krångligt eller svårt. Jag har alltid mätt mina jobb hemma i Sverige också.  

Natalie som bär hjälm målar en vägg.
Natalie tycker att de i Norge är mer noggranna vid besiktningar – allt måste vara perfekt.

Efter jobbet brukar Natalie Huss gå hem till bostaden som arbetsgivaren ordnat. Hon delar ett hus med fem personer. Köket är gemensamt, men alla har egna rum. Hyran på 2 500 norska kronor dras av på lönen. De pengarna får hon tillbaka i samband med deklarationen sedan. 

Totalrenoverar huset hemma

Bilturen mellan Östersund och Trondheim brukar ta tre och en halv timme enkel resa. Natalie Huss brukar ha mycket energi kvar när hon kommer hem till sambon Emil och de fyra hundarna på torsdagarna. 

– Veckorna går väldigt fort. Jag har inte alls någon söndagsångest som jag hade när jag jobbade måndag till fredag hemma. Nu har jag ju också ledigt fler dagar. 

Men att hon är ledig är en sanning med modifikation. För Natalie Huss och sambon håller på med en totalrenovering av sitt hus i Brunflo. 

– Jag har sagt att han inte behöver gipsa nåt när jag är borta i Norge och jobbar. Jag vill göra det själv så det blir på mitt sätt. Annars blir det bara en massa extrajobb sedan, säger Natalie Huss och skrattar. 

Valde hundinriktning på gymnasiet

Vid sidan av måleriet är det hundar, jakt, friluftsliv, vandring och skidåkning som gäller. 

När Natalie Huss skulle söka till gymnasiet valde hon Naturbruksgymnasiet med hundinriktning. 

Men bara något år efter studenten påbörjade hon den 40 veckor långa vuxenutbildningen till målare och blev lärling på Miljönären i Östersund. 

– Det är kul att få skapa och att jobba med kroppen. Jag är inte den som sitter still. 

Om Natalie Huss

Ålder: 24 år. 

Bor: Hus i Brunflo utanför Östersund och i veckorna i Trondheim. 

Familj: Sambon Emil och den vita älghunden Vira, siberian huskyn Jorpe och jämthundarna Greij och Jackie. 

Intressen: Träna på gym, friluftsliv, jakt och vara med kompisar, vänner och familj. 

Om att betala skatt i Norge: ”De två första åren kan man skatta 25 procent av sin lön, vilket jag gör nu. Sedan när de åren har gått går jag över till att skatta 36 procent.”