Exoskelett blir en allt vanligare syn, men fortfarande finns förbättringsmöjligheter på denna för byggbranschen tämligen nya uppfinning. Med nya Exo-S har Hilti satsat på att få det mer komfortabelt och användarvänligt för fler kroppstyper; Det ska inte vara en ”Michellingubbekänsla” med västen på.

Vikten från armarna läggs på höfterna med hjälp av en mekaniserad teknik av kablar och linor och ska, enligt Hilti, avlasta upp till 60 procent för nacke, axlar och armar.

Vila nacken vid takmålning

Helt nytt, och intressant för målare, är det nya nackstödet som går att köpa till för statiska jobb över axel och huvudhöjd; En ”molly” av hårdare material att vila nacken på vid exempelvis takspackling och målning.

Hilti har fått ned vikten på Exo-S till 2,4 kg som nu har fler färdiga inställningssteg för att kunna anpassas till olika kroppsformer. Banden runt armarna tilltagna för bicepsomkrets upp till 40 centimeter. Lite klent eller?

Enklare alltså att ställa in och att fler kan använda samma skelett. En god tanke då skelettet kostar i storleksordningen dryga 20 000 kronor.

Problem med repetitiva arbeten över huvud

Muskuloskeletala sjukdomar (MSD) står för cirka 60 procent av alla hälsobesvär på arbetsplatser inom EU. Inom byggbranschen är MSD ett ännu större problem inte minst i arbetsgrupper som dagligen utför repetitiva arbeten över huvud- och axelhöjd.

Förslitningsskador på nacke och axlar med sjukfrånvaro och besvär även på längre sikt ligger skyhögt för byggbranschen i alla mätningar.

Forskningen visar tydlig nytta med avlastningen och sjukfrånvaron inom en grupp som använde exoskelett minskade med 83 procent.

Andra skelett

MATExt AJM Robotics

AJM Robotics har agenturen för MATExt. Exoskelettet MATExt har utvecklats av Comau tillsammans med ledande expertis. Exempelvis isländska experter på proteser, för att få skelettet att följa kroppens rörelser på bästa sätt.
Det uppges vara följsamt, enkelt att använda och finjustera. Tas på eller av på 30 sekunder.
Assistansnivån justeras av användaren med Mate på för att anpassas till det arbete som ska utföras. Avlastar musklerna med 30 procent och ökar den statiska uthålligheten med 56 procent. Stödplattan i ryggen av kolfiber ger också en bättre kroppshållning.
Med kolfiber har vikten sänkts till 2,9 kg.

NMEXO NM Nordens

NM Nordens exoskelett NMEXO använder stålfjädrar som mot- och hjälpkraft. Den kan ställas i fem olika tyngdlägen. Extra krut har lagts på selen för enklare skifte mellan användare.

ExoActive Festool

Festools ExoActive är inte bara mekaniskt utan har en aktiv batterikraft som kan regleras. ExoActive drivs av ett 18V batteri. Med manöverdosan kan kraften regleras i fem steg där max ger lyfthjälp med 5 kg per arm.
Exo-active uppges avlasta axlarnas främre muskulatur med upp till 30 procent.