”Alla ska med” har det sagts i alla forum och att det inte blev så gör att det finns en besvikelse bland personalen i Målarna.

Först handlar det om att erbjudande om anställning inte kunnat matchas med var personer bor och jobbar idag. En ovilja mot att tillåta distansarbete, men även lönen är ett problem.

För ombudsmännen blir det löneökningar medan administratörerna får sänkta löner i Byggnads. Under tolv månader erbjuds administratörerna att behålla sina löner sen ska de in i den lönestruktur som Byggnads har.

– Jag har tackat ja till ett erbjudande lokalt i Malmö men kommer behöva ta pension tidigare än jag tänkt för om tolv månader sänks min lön och det påverkar min pension, säger Lena J Ehrnström.

Administratörerna organiseras av Handelsanställdas förbund och Lena J Ehrnström är ordförande i administratörernas Handelsklubb.

Lena Ehrnström i en blåvit paisleyblus, med kort grått hår, står framför en vit dörr och ler.
Lena J Ehrnström.

Ytterligare tre personer har fått lokala erbjudande de har tackat ja till men det återstår att se om de stannar kvar efter tolv månader då de får sänkt lön

– Vi föreslog att frysa våra löner tills de andra kommer ikapp men nej det gick de inte med på, säger Lena J Ehrnström.

Två kan inte följa med

Suzanna Ryhd i Borås är en av de som tackat ja till ett lokalt erbjudande i Byggnads väst.

– När allt kommer till kritan är det två som inte följer med. Att inte lyckas lösa det för två personer av så många anställda. Det är skamligt, säger Suzanna Ryhd.

De tre administratörer som arbetar på Målarna centralt följer med till Byggnads förbundskontor. Administratörer som idag jobbar ute i avdelningarna har fått erbjudande om jobb på förbundskontoret. Fyra har avböjt och en har tackat ja.

Katarina Holmström i Borlänge fick erbjudande om jobb på medlemscenter i Stockholm.

– Jag skulle åka på söndag kväll och komma hem fredag kväll. Det går ju inte.

Till och med 1177 kan jobba på distans men inte Byggnads

Katarina Holmström, administratör Målarna

Idag är hon administratör för de tre nordligaste avdelningarna från Gävle-Dala och norrut. Samma region hos Byggnads säger enligt Holmström att de har behov av en administratör men tillåter inte distansarbete.

– Till och med 1177 kan jobba på distans men inte Byggnads, säger Katarina Holmström.

Tappar viktig kompetens

Jan-Olof Gustafsson, vice ordförande i Målarna, sticker inte under stol med att kunskaperna deras administratörer besitter skulle behövas i Byggnads. Byggnads har erbjudit betalda resor och boende under ett år till att börja med. Men att anställa i regionerna är det bara regionerna som kan.

– Vi trodde att fler skulle få erbjudande i någon region utifrån tidigare signaler, säger Jan-Olof Gustafsson.

– Att alla ska med har uppfattats som att allt fortsätter som vanligt, när det sen inte blir så förstår jag man blir besviken.

Ombudsmännen har fått erbjudanden om jobb centralt och ute i de regioner som motsvarar Målarnas avdelningar. Två ombudsmän har tackat nej och en ombudsman har av åldersskäl fått pensionslösning.