• – Jag möts ofta av medlemmar som är i tron om att ni socialdemokraterna inte gjort något. Arbetsplatsfrågor dominerar inte samhällsdebatten. Men samtal på arbetsplatserna är den bästa vägen att informera, säger Stefan Johansson. Foto: Tomas Nyberg

– Jag vill stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Det är viktigt att personer på arbetsplatserna engagerar sig politiskt. Det är för få från LO på listorna.
Det säger Stefan Johansson, målare från Stockholm, som är fackligt toppnamn på s-kommunlistan i Stockholm och han finns även på riksdagslistan.

I elva år har Stefan Johansson jobbat på Harry J:s måleri i Stockholm. Ganska tidigt började han engagera sig fackligt, och i dag är han adjungerad i Målarettans styrelse som studieorganisatör.

Sen förra sommaren är det fackliga frågor nästan på heltid. Mycket handlar om kurser och utbildningar. Dessutom arbetar han politiskt som ordförande för Älvsjö stadsdelsnämnd inom Stockholms stad.

LÄS ÄVEN: Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

Stefan är aktiv inom Socialdemokraterna och kandiderar i valet.

– Jag arbetar för att utveckla den socialdemokratiska politiken. Försöker trycka på med fackliga frågor

De fackliga organisationerna inom 6F, Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Fastighets och Seko har jobbat tillsammans för att lyfta frågor som berör deras medlemmar.

Det resulterade inför förra valet i tio punkter som socialdemokraterna tog som sina.

– Mycket tid har gått åt till arbetsplatsbesök inför valet. På dagtid är det arbetsplatsbesök och på kvällarna knackar dörr eller ringer väljare. Vi pratar om de tio punkterna som s går till val på och de tio punkterna från förra valet. Där har man genomfört nio.

LÄS ÄVEN: Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

Stefan har arbetat politiskt sen 2010. Första uppdraget kom efter valet 2014. Som ersättare i landstingsfullmäktige och ledamot i landstingets trafiknämnd.

I fjol valdes han som ordförande för stadsdelsnämnden i Älvsjö, i södra Stockholm. Stadsdelsnämnd är som en kommunstyrelse i en stadsdel, fast med begränsade befogenheter.

Inför årets val står han på 6:e plats på kommunfullmäktigelistan i hans valkretsa och på 23:e plats på riksdagslistan. I hans valkrets i kommunen, som är en av fem valkretsar, är det i dag 5 ordinarie s-ledamöter i fullmäktige i dag. Stefan hoppas att han kan ta en plats.

På riksdagslistan är han den enda målaren.

– Det är ett fruktansvärt viktigt val. Det är vilket vägval Sverige ska ta. Det kommer att påverka många år framåt det val man gör. Hur de olika politiska partierna påverka politiken. Därför är det viktigt att gå och rösta.

LÄS ÄVEN: Debatt: ”Här är argumenten för S i valet”

Varför socialdemokraterna?

– När jag började engagerade mig fackligt för tio år sedan hur såg jag att på arbetsmarknaden är vissa personer mer värda än andra. Sen vill jag stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Alla kan bidra till allt.

Behövs det fler från arbetsplatserna i politiken?

– Jag tycker det är jättepositivt att folk engagerar sig politiskt. Alla borde satsa på att engagera sig i ett politiskt parti för att lära sig. Det är viktigt att man kan stå bakom det man propagerar för.

Stefan berättar att det bli mycket diskussioner om visionerna om vilket samhälle man vill ha.

– Det handlar så mycket om individer. vilka ska få vara här och bidra och vara med.

Han menar också att det i mediedebatten inte kommit fram så mycket vad som gjorts från regeringen.

– Många har inte vetat om att man infört avdragsrätten på fackföreningsavgiften.


LÄS ÄVEN: Mycket står på spel för Målareförbundet


Stefan Johansson

Ålder: 30 år

Bor: Själv i hyresrätt i Solberga, Älvsjö, Stockholm

Anställd: Harry J Måleri och Konsult AB sen 2007.

Fackligt: Studieorganisatör Målarettan.

Politiskt: Aktiv inom socialdemokraterna. Ordförande för Älvsjö stadsdelsnämnd.

Gillar: God mat och att spela rävspel.

Tittar på: Film

Läser: Handlingar

Åker: Mycket bil, behöver den i jobbet.


Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se