Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

Åsikter

KRÖNIKA


”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle”, skriver Kristina Norlin.


Kina inför ett socialt poängsystem. 626 miljoner kameror ska registrera allt vad medborgarna gör. Man räknas som en god medborgare om man köper blöjor till sitt barn eller stannar för fotgängare som ska korsa gatan. Men gud bevare mig om man uttrycker sig samhällskritiskt, då är det minus poäng som gäller för dig. Det verkliga storebror ser dig är nu på allvar här.


Jag är rädd för att detta inte kommer att stanna i Kina utan detta kommer att säljas vidare. Om några år kommer vi höra om digitaliserande prestationssystem som ska registrera, poängsätta och i slutändan avlöna oss slavar – oj vad skrev jag, menar så klart arbetare.


LÄS ÄVEN: Målarna känner sig övervakade


På din arm kommer det att sitta en smart klocka som konstant registrerar hur aktiv du är under arbetsdagen. Din puls och alla steg du tar följs och registreras av positioneringssystemet. Att du rör dig mycket är ett måste då det visar på högprestation och poäng kommer att utdelas.


Poäng är det vi jobbar ihop. Dessa kommer att räknas ihop och redogörs varje veckoslut för att påvisa vem som jobbat bäst och kan klassas som en mönsteranställd. De som inte toppar listorna, utan får minuspoäng kommer även dom att framhävas som skräckexempel. Allt för att uppnå maximal effektivitet på arbetsplatserna.


Detta har ju redan tassat sig på oss. Vi har positioneringssystem i våra bilar, det finns i våra telefoner. Vi ska logga oss när vi kommer till arbetet och när vi går där ifrån. Om makthavare som vill att de som har mycket ska få mer, får mer att säga till om så tror inte jag att steget till att införa sådana här system kommer att vara långt borta.


LÄS ÄVEN: GPS måste förhandlas


Men jag undrar just om Kinas system verkligen kommer att gälla alla eller är det möjligen så att det finns en del människor som är undantagna detta system. Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle.


Men jag undrar om det kanske skulle vara mer effektivt att den stora massan skulle få betygsätta ”de stora” ledarna i världen. Att vi skapar parametrarna i poängsättningssystemet.


Världsledarna får poäng i hur bra deras styrande träffar alla medborgare. Politik som gör att befolkningen har råd med mat, tak över huvudet och att känna sig behövd i samhället bidrar till poäng. Att föra politik som bidrar till att öka klyftorna i samhället och att låta en del människor utan proportion ska sko sig på andra människor ger minus poäng.


LÄS ÄVEN: De vill digitalisera byggbranschen


Mest minuspoäng skulle vara att utnyttja den maktledande position man har. Synergieffekterna av detta tror jag skulle få bättre utfall i samhället än att vi ska försöka göra alla till mönstermedborgare.


Tänk alla filmer som har spelat in liknande scenarion som Kinas system i fiktion, och nu är det inte långt i från verklighet. Kanske dags att vi drar i handbromsen nu innan det går för långt, att låta fantasi vara just fantasi. Så att vi en dag inte vaknar upp i en dystopi.


Kristina Norlin,

målare och förtroendevald avdelning 10Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-21 09:00


Mer Åsikter

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor