• Foto: Tomas Nyberg

Kina inför ett socialt poängsystem. 626 miljoner kameror ska registrera allt vad medborgarna gör. Man räknas som en god medborgare om man köper blöjor till sitt barn eller stannar för fotgängare som ska korsa gatan. Men gud bevare mig om man uttrycker sig samhällskritiskt, då är det minus poäng som gäller för dig. Det verkliga storebror ser dig är nu på allvar här.

Jag är rädd för att detta inte kommer att stanna i Kina utan detta kommer att säljas vidare. Om några år kommer vi höra om digitaliserande prestationssystem som ska registrera, poängsätta och i slutändan avlöna oss slavar – oj vad skrev jag, menar så klart arbetare.

LÄS ÄVEN: Målarna känner sig övervakade

På din arm kommer det att sitta en smart klocka som konstant registrerar hur aktiv du är under arbetsdagen. Din puls och alla steg du tar följs och registreras av positioneringssystemet. Att du rör dig mycket är ett måste då det visar på högprestation och poäng kommer att utdelas.

Poäng är det vi jobbar ihop. Dessa kommer att räknas ihop och redogörs varje veckoslut för att påvisa vem som jobbat bäst och kan klassas som en mönsteranställd. De som inte toppar listorna, utan får minuspoäng kommer även dom att framhävas som skräckexempel. Allt för att uppnå maximal effektivitet på arbetsplatserna.

Detta har ju redan tassat sig på oss. Vi har positioneringssystem i våra bilar, det finns i våra telefoner. Vi ska logga oss när vi kommer till arbetet och när vi går där ifrån. Om makthavare som vill att de som har mycket ska få mer, får mer att säga till om så tror inte jag att steget till att införa sådana här system kommer att vara långt borta.

LÄS ÄVEN: GPS måste förhandlas

Men jag undrar just om Kinas system verkligen kommer att gälla alla eller är det möjligen så att det finns en del människor som är undantagna detta system. Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle.

Men jag undrar om det kanske skulle vara mer effektivt att den stora massan skulle få betygsätta ”de stora” ledarna i världen. Att vi skapar parametrarna i poängsättningssystemet.

Världsledarna får poäng i hur bra deras styrande träffar alla medborgare. Politik som gör att befolkningen har råd med mat, tak över huvudet och att känna sig behövd i samhället bidrar till poäng. Att föra politik som bidrar till att öka klyftorna i samhället och att låta en del människor utan proportion ska sko sig på andra människor ger minus poäng.

LÄS ÄVEN: De vill digitalisera byggbranschen

Mest minuspoäng skulle vara att utnyttja den maktledande position man har. Synergieffekterna av detta tror jag skulle få bättre utfall i samhället än att vi ska försöka göra alla till mönstermedborgare.

Tänk alla filmer som har spelat in liknande scenarion som Kinas system i fiktion, och nu är det inte långt i från verklighet. Kanske dags att vi drar i handbromsen nu innan det går för långt, att låta fantasi vara just fantasi. Så att vi en dag inte vaknar upp i en dystopi.