Måndagen den 21 januari 2019

← Senaste numret • 9 2018

Målarnas Facktidning nr 9 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

Åsikter

KRÖNIKA


”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle”, skriver Kristina Norlin.


Kina inför ett socialt poängsystem. 626 miljoner kameror ska registrera allt vad medborgarna gör. Man räknas som en god medborgare om man köper blöjor till sitt barn eller stannar för fotgängare som ska korsa gatan. Men gud bevare mig om man uttrycker sig samhällskritiskt, då är det minus poäng som gäller för dig. Det verkliga storebror ser dig är nu på allvar här.


Jag är rädd för att detta inte kommer att stanna i Kina utan detta kommer att säljas vidare. Om några år kommer vi höra om digitaliserande prestationssystem som ska registrera, poängsätta och i slutändan avlöna oss slavar – oj vad skrev jag, menar så klart arbetare.


LÄS ÄVEN: Målarna känner sig övervakade


På din arm kommer det att sitta en smart klocka som konstant registrerar hur aktiv du är under arbetsdagen. Din puls och alla steg du tar följs och registreras av positioneringssystemet. Att du rör dig mycket är ett måste då det visar på högprestation och poäng kommer att utdelas.


Poäng är det vi jobbar ihop. Dessa kommer att räknas ihop och redogörs varje veckoslut för att påvisa vem som jobbat bäst och kan klassas som en mönsteranställd. De som inte toppar listorna, utan får minuspoäng kommer även dom att framhävas som skräckexempel. Allt för att uppnå maximal effektivitet på arbetsplatserna.


Detta har ju redan tassat sig på oss. Vi har positioneringssystem i våra bilar, det finns i våra telefoner. Vi ska logga oss när vi kommer till arbetet och när vi går där ifrån. Om makthavare som vill att de som har mycket ska få mer, får mer att säga till om så tror inte jag att steget till att införa sådana här system kommer att vara långt borta.


LÄS ÄVEN: GPS måste förhandlas


Men jag undrar just om Kinas system verkligen kommer att gälla alla eller är det möjligen så att det finns en del människor som är undantagna detta system. Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle.


Men jag undrar om det kanske skulle vara mer effektivt att den stora massan skulle få betygsätta ”de stora” ledarna i världen. Att vi skapar parametrarna i poängsättningssystemet.


Världsledarna får poäng i hur bra deras styrande träffar alla medborgare. Politik som gör att befolkningen har råd med mat, tak över huvudet och att känna sig behövd i samhället bidrar till poäng. Att föra politik som bidrar till att öka klyftorna i samhället och att låta en del människor utan proportion ska sko sig på andra människor ger minus poäng.


LÄS ÄVEN: De vill digitalisera byggbranschen


Mest minuspoäng skulle vara att utnyttja den maktledande position man har. Synergieffekterna av detta tror jag skulle få bättre utfall i samhället än att vi ska försöka göra alla till mönstermedborgare.


Tänk alla filmer som har spelat in liknande scenarion som Kinas system i fiktion, och nu är det inte långt i från verklighet. Kanske dags att vi drar i handbromsen nu innan det går för långt, att låta fantasi vara just fantasi. Så att vi en dag inte vaknar upp i en dystopi.


Kristina Norlin,

målare och förtroendevald avdelning 10Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-12-21 09:00


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

NOVELL: Det kom en ”hemsyster”… av Maria Hamberg

NOVELL Maria Hambergs novell ”Det kom en ”hemsyster”… utspelar s...

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

DEBATT ”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åt...

”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”

DEBATTREPLIK ”Tvingas vi välja mellan att lämna uppdragen eller att sitta tysta nä...

Helena Forsberg: ”Tack och adjö men på återseende”

REDAKTÖR’N ”Min kollega Tomas Nyberg har inte möjlighet att följa med och de...

DEBATT: ”Verkligheten bakom förslaget om höjd pensionsålder”

DEBATT ”Jakten på slimmade organisationer och fler otrygga anställningar bidrar ti...

DEBATT: ”Vi företräder Svenska Målareförbundets medlemmar! Vilka företräder debattörerna?”

DEBATT ”Enligt vår uppfattning agerar debattörerna illojalt mot förbundets stadgar...

DEBATT: ”Avdelning 2 Södras styrelse stödjer Mikael Johansson!”

DEBATT Avdelning 2 Södras styrelse reagerar skarpt på att vårt uttalande från representa...

Mikael Johansson: Vid vägskälet 2018-2019

LEDARE ”Inget fackförbund kan ta sina medlemmar för givna. Därför ser jag medlemsö...

Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet.
År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män. 2017 hade kvinnornas medellön …

...

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.
Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.
Efter …

...

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren.
De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare …

...

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet.
Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men …

...

Lista: De miste livet på jobbet 2018

Bild: Pixabay
55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda.
Listan är sammanställd av tidningen

...

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år.
Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl …

...

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras.
Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken ”Omtag för nollvision om …

...

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet.
– Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus.
Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket. Tvisten handlar om att Skatteverket dels menar …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor