Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

Åsikter

KRÖNIKA


”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle”, skriver Kristina Norlin.


Kina inför ett socialt poängsystem. 626 miljoner kameror ska registrera allt vad medborgarna gör. Man räknas som en god medborgare om man köper blöjor till sitt barn eller stannar för fotgängare som ska korsa gatan. Men gud bevare mig om man uttrycker sig samhällskritiskt, då är det minus poäng som gäller för dig. Det verkliga storebror ser dig är nu på allvar här.


Jag är rädd för att detta inte kommer att stanna i Kina utan detta kommer att säljas vidare. Om några år kommer vi höra om digitaliserande prestationssystem som ska registrera, poängsätta och i slutändan avlöna oss slavar – oj vad skrev jag, menar så klart arbetare.


LÄS ÄVEN: Målarna känner sig övervakade


På din arm kommer det att sitta en smart klocka som konstant registrerar hur aktiv du är under arbetsdagen. Din puls och alla steg du tar följs och registreras av positioneringssystemet. Att du rör dig mycket är ett måste då det visar på högprestation och poäng kommer att utdelas.


Poäng är det vi jobbar ihop. Dessa kommer att räknas ihop och redogörs varje veckoslut för att påvisa vem som jobbat bäst och kan klassas som en mönsteranställd. De som inte toppar listorna, utan får minuspoäng kommer även dom att framhävas som skräckexempel. Allt för att uppnå maximal effektivitet på arbetsplatserna.


Detta har ju redan tassat sig på oss. Vi har positioneringssystem i våra bilar, det finns i våra telefoner. Vi ska logga oss när vi kommer till arbetet och när vi går där ifrån. Om makthavare som vill att de som har mycket ska få mer, får mer att säga till om så tror inte jag att steget till att införa sådana här system kommer att vara långt borta.


LÄS ÄVEN: GPS måste förhandlas


Men jag undrar just om Kinas system verkligen kommer att gälla alla eller är det möjligen så att det finns en del människor som är undantagna detta system. Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras för att makthavare i världen misslyckats med att skapa ett jämlikt samhälle.


Men jag undrar om det kanske skulle vara mer effektivt att den stora massan skulle få betygsätta ”de stora” ledarna i världen. Att vi skapar parametrarna i poängsättningssystemet.


Världsledarna får poäng i hur bra deras styrande träffar alla medborgare. Politik som gör att befolkningen har råd med mat, tak över huvudet och att känna sig behövd i samhället bidrar till poäng. Att föra politik som bidrar till att öka klyftorna i samhället och att låta en del människor utan proportion ska sko sig på andra människor ger minus poäng.


LÄS ÄVEN: De vill digitalisera byggbranschen


Mest minuspoäng skulle vara att utnyttja den maktledande position man har. Synergieffekterna av detta tror jag skulle få bättre utfall i samhället än att vi ska försöka göra alla till mönstermedborgare.


Tänk alla filmer som har spelat in liknande scenarion som Kinas system i fiktion, och nu är det inte långt i från verklighet. Kanske dags att vi drar i handbromsen nu innan det går för långt, att låta fantasi vara just fantasi. Så att vi en dag inte vaknar upp i en dystopi.


Kristina Norlin,

målare och förtroendevald avdelning 10Maila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-21 09:00


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor