• Annika Strandhäll (S) Socialförsäkringsminister. Foto: Robert Ask

  • K-G Wanngård debattör avtackas av Johnny Ekdahl Byggkommitteen. Foto: Robert Ask

  • Informatörer, Folksam och ministern i mitten. Foto: Robert Ask

Försäkringsinformatörer ifrån Målarna, Byggnads, Elektrikerna och Seko träffades på Folksam för en hel dag med försäkringsinformation. Ett antal föreläsare var inbjudna för att redogöra om det senaste i våra försäkringssystem.

Annika Strandhäll vår socialförsäkringsminister berättade bland annat om att vi är unika i världen med att ha ett premiepensions-system och att de fattigaste pensionärerna idag får 1100 kr mer i plånboken.

Åtta år med borglig politik slog sönder det mesta i socialförsäkringssystemen och inga justeringar gjordes.

De som ligger sämst till är kvinnor som är ensamstående där var fjärde måste ha försörjningsstöd. 60 miljarder i underskott att ta över är ingen snabbfix.

11000 familjer fler kommer att klara sig i Sverige under denna mandatperiod med ett höjt bostadsbidrag.

Sakta justeras nivåerna uppåt, men det tar tid, säger Annika Strandhäll (S).

Man kan säga att det tar 100 år att bygga en katedral men en natt att bränna ned den!

K-G Wanngård talade om fackföreningsrörelsen där arbetsmarknadens parter, (arbetsgivarna och LO) bestämmer villkoren på den svenska arbetsmarknaden.

Det finns inga avreglerade marknader, typ fotboll. Hur skulle en fotbollsmatch se ut utan regler? Fullt kaos utan domare eller linjemän skulle jag säga.

Likadant med arbetsmarknaden. Parterna diskuterar och bestämmer reglerna.

Salladsbaren som en tjej startade i Göteborg för några år sen, gnällde livet ur sig för att hon måste teckna kollektivavtal och fick varenda borgerlig politiker att skrika högljutt i TV om lättare regler!

Vad hade hon tänkt sig? Konkurrera ut dom andra salladsbarerna i Göteborg med lägre löner? Samma med många utav de byggen vi har, med många underentreprenörer från när och fjärran som inte följer de regler som vi bestämt.

Falck Global Assistance som du ringer om olyckan är framme när du är ute och reser berättade om hur det fungerar rent praktiskt. Allmänt kan vi säga att du som medlem i Svenska Målareförbundet har en väldigt bra försäkring som gäller dig och de dina som är mantalsskrivna på din adress.

Robert Ask


LÄS ÄVEN:

Utredare: Löntagarna måste få ut mer från vinsterna

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas