”Nu kompromissar Löfven på samma sätt för att behålla makten, för i opposition kan man inte driva någon politik. Vem skall rädda det sista halmstråt till arbetarna om Socialdemokraterna väljer opposition?”, skriver Nisse Lindblom.

Ibland läser jag folk på twitter, som skriver att dom hellre röstar på Vänsterpartiet än socialdemokraterna för att Socialdemokraterna gör allt för makten. Och så tillägger dom, titta vad rätt jag har, nu förhandlar Socialdemokraterna bort LAS för maktens skull.

Vänsterpartiet har varit i opposition i hundra år och kommer aldrig få makten eftersom dom inte vill kompromissa. Socialdemokraterna har makten för att dom har lärt sig förhandla och kompromissa.

När Reinfeldt skapade Alliansen så kompromissade han med högerns ideologi och sa att alliansen inte skulle angripa facket, inte förändra LAS, inte vara emot kollektivavtal. Detta gjorde han för att få arbetare att rösta på Alliansen och Alliansen vann valet 2006 och 2010.

Men Alliansen gjorde många andra åtgärder som försämrade för arbetare, som försämring av a-kassan och sjukförsäkringen och man hade ingen arbetsmarknadspolitik, alliansen ansåg att arbetslöshet var ett enskilt problem för den arbetslöse inget samhällsproblem.

Nu kompromissar Löfven på samma sätt för att behålla makten, för i opposition kan man inte driva någon politik. Vem skall rädda det sista halmstråt till arbetarna om Socialdemokraterna väljer opposition?

Det stora problemet i svensk politik är de 18 procenten som röstar på SD. Vilket gör att inte de rödgröna kan bilda regering. SD ville stödja Alliansen, men Centern och Liberalerna sa nej till stöd av SD.

Men SD har tiden på sin sida, de växter hela tiden. Under Alliansen 2010 – 2014 växte SD mer än sju procentenheter, under de rödgröna 2014 – 2018 växte de över fyra procentenheter. Det största hotet mot SD är KD som kopierar SD.

Vilken framtid vill vi ha? Har vi kommit till slutet för den svenska modellen? Jag har inget facit. Men för mig är det enda att vi fortsätter som vi alltid gjort. Facket stödjer Socialdemokraterna, som vill ha makt och påverka politiken i Sverige.

Får Socialdemokraterna fler väljare så kan det bli en rödare politik och det hänger på oss att övertyga väljare. Kan vi  även värva medlemmar till  Socialdemokraterna är det ännu bättre. Jag ser vår framtid här.

Nisse Lindblom
målare, Göteborg


LÄS ÄVEN:

Fackliga fick S-ledningen att ändra reformprogrammet

Efter möte med S: Nu får LO större inflytande över politiken

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”