Hur kan det komma sig att alla alltid pratar om att alla enheter inom välfärden måste ha mera resurser?

Skolklasserna är för stora och det saknas behöriga lärare. Vårdköerna är för långa, sjuksköterskor och undersköterskor tjänar för lite och de bränns ut redan i unga år.

Alarmet går om att gängkriminaliteten och skjutningarna ökar och sätter hela städer i skräck, samtidigt som polisen går på knäna med för lite resurser för att kunna utreda och arbeta preventivt.

Om det nu är välfärden vi ständigt klagar på att den inte fungerar, varför är det då så viktigt att bidra så lite som möjligt till den?

Josefine Krantz, målare i Örebro och förtroendevald i avdelning 6

Detta kan inte vara nyheter för någon. Det står i våra tidningar varje dag, det talas om det på radion och vi kan se livebilder på tv och i sociala medier. 

Men så plötsligt händer det något som tar över rubrikerna – skatten ska sänkas! Annie Lööf står stolt i tv och berättar att några av glesbygdens mest utsatta kommuner nu kommer att få sänkt skatt och får det att låta som att nu är glesbygden räddad.

Men att sänka skatten löser inte våra välfärdsproblem. Skattesänkningar anställer varken lärare, sjuksköterskor eller poliser.

En icke fungerande välfärd resulterar i privatiseringar, och hur långt räcker då de 137 kronor i månaden som sänkningen kommer att ge den enskilde?

137 kronor i månaden som ska täcka upp där resurserna till välfärden saknas. 

Om det nu är välfärden vi ständigt klagar på att den inte fungerar, varför är det då så viktigt att bidra så lite som möjligt till den?

Undersökningar visar att skatter kommer långt ner på listan över det väljarna tycker är viktigast inom politiken. Trots det driver borgerliga partierna alltid skattesänkningar.

De lovar förvisso fortfarande ökade resurser till välfärden, men den ekvationen går inte ihop. 

Jag undrar hur många månader jag skulle behöva spara dessa 137kr för att kunna finansiera den vård jag fick?

Josefine Krantz, målare i Örebro och förtroendevald i avdelning 6

Det mest aktuella i mitt liv just nu är att jag nyligen blivit mamma. Jag undrar hur många månader jag skulle behöva spara dessa 137 kronor för att kunna finansiera den vård jag fick under och efter förlossningen?

Det skrämmer mig också att tänka på hur min förlossning skulle ha slutat om vi inte hade haft det välfärdsystem som vi har. Vi var tvungna att få hjälp med sugklocka för att vår bebis skulle få komma till världen.

Utan den fria vård som vi har här i Sverige hade jag och min sambo behövt ta ställning till om antingen vår försäkring eller vår ekonomi tillåtit oss att ta den hjälpen.

Nej, nu tycker jag det är dags att sluta försöka fly från skatten och tillsammans bygga upp det välfärdssystem som vi behöver.