Gruppbild med de fem stipendiaterna, som håller upp sina utmärkelser.

Från vänster: Sonja Larsson, Stephanie Olsson, Isabelle McAllister, Fanny Wikerud och Frida Turegård.

Målarnas facktidning skrev tidigare om målartjejerna som gjorde succé med sina skämtsamma och allvarliga inlägg om sin vardag på Instagramkontot @malerifirmasvanstromsvard .

Sedan dess har Frida Turegård och Fanny Wikerud startat firman Färgstarkt i Skövde.

Juryn för Isabellestipendiet motiverar att de får priset så här:

”Denna färgstarka målarduo vill inspirera andra till att följa sina drömmar och genom sitt Instagramkonto visar de upp en annan sida av byggbranschen.

De bryter normer genom att våga satsa på sig själva och publicera sådant som inte förväntas av kvinnor, hantverkare eller egenföretagare.”

I år lyfts tre olika vinnare av Isabellestipendiet som representerar olika delar av förändrings- och jämställdhetsarbetet inom byggbranschen.

Bland stipendiaterna finns perspektivet från arbetsgivarnas sida, från byggolvet och från egenföretagarna.

Sonja Larsson är HR strateg på Erik Larsson Bygg AB där hon med hjärta och mod tar sig an frågan kring machokultur. I motiveringen står att:

”Hon står upp för de som inte vågar och tar diskussionerna när andra ledare backar.”

Sonja Larsson har varit drivkraften till att Erik Larsson bygg genomfört seminarium om machokulturen där byggelever och lärare samt andra företagare var inbjudna.

Hon har ett nära samarbete med byggprogrammet i Tranemo och stöttar eleverna till att bli mer förberedda inför sin praktik med hopp om att de ska kunna stå emot jargonen eller i alla fall identifiera den. Hon har sett till att företaget utvecklat en egen app där medarbetare anonymt kan rapportera in problematik.

Stipendiet går också till snickaren Stephanie Olsson som inspirerar andra genom att kämpa för alla kvinnors rätt i branschen.

Hon lägger otaliga timmar på att göra verkligheten bättre ute på byggena.

Isabellestipendiet

  • Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen. Stipendiet ska uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Målet med stipendiet är också att skapa diskussion om hur framtidens byggbransch skulle kunna se ut.
  • Alla kvinnor & icke CIS -män som är aktiva som hantverkare inom byggsektorn kan söka Isabellestipendiet.
    Snickare, målare, murare, elektriker, timmerkvinnor, rörmokare, scenografer, plattsättare, plåtslagare och alla andra hantverksyrken inom bygg.
  • Stipendiet är på 25 000 kronor och finansieras i samarbete med aktörer från näringslivet.
  • Stipendiet instiftades 2011 av inredaren och programledaren Isabelle McAllister (känd från bland annat Maxat, Fixa Rummet, Äntligen hemma & Sommartorpet) och delas ut i samarbete med Svensk Byggtjänst (tidigare år Rättviseförmedlingen).

(Läs mer om Isabellestipendiet här)